Σημαντικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τους οροθετικούς ασθενείς

Δυο σημαντικές ανακοινώσεις επεφύλασσε ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο 33ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (ΕΕΜΑΑ) το βράδυ της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου. Αρχικά με νομοσχέδιο που όπως είπε ο κ. Πλεύρης αναμένεται να ψηφιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, εντάσσονται τα αντιρετροϊκά φάρμακα στην άυλη και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης πλέον οι οροθετικοί που είναι διαπιστωμένα σε θεραπεία θα μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον είναι γεγονός ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας και ο ιός καν δεν ανιχνεύεται.

Και τα δύο θέματα αποτελούν πάγια αιτήματα της κοινότητα των οροθετικών και όπως σημείωσε στο healthview ο κ. Νικος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου  Οροθετικών Ελλάδος, “Η Θετική Φωνή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης.  “Η ρύθμιση αυτή έρχεται επιτέλους να εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Θυμίζω ότι η Θετική Φωνή έχει αναδείξει το θέμα από το 2019. Πρόκειται για ένα αίτημα που φτάνει σε εμάς από άτομα που ζούνε με HIV και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μία στιγματιστική κι αναχρονιστική διάταξη. Επίσης θετική και αναγκαία κρίνουμε τη ρύθμιση για ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση με την επισήμανση ότι αυτή οφείλει να γίνει μόνο με την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών και με ειδική πρόνοια γι’ αυτό. Σίγουρα έχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Η προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία με απαγόρευση κάθε εξέτασης για HIV, πρέπει να είναι το επόμενο βήμα”.

Πάντως στο πνεύμα της καλύτερης προοπτικής και της συνεργασίας και με την οροθετική και με την επιστημονική κοινότητα κινήθηκε και ο Υπουργός. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κος Πλεύρης “αυτές οι κινήσεις, θα είναι η παρακαταθήκη  για να λύσουμε και αλλά προβλήματα και στο επόμενο συνέδριο του χρόνου να έχουμε υλοποιήσει και άλλες δράσεις”.

 

 

To AIDS στον κόσμο πριν το 1981

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here