Στα… θρανία η ομάδα ΔΙΑΣ – Τεστ και ασκήσεις με φόντο την καταδίωξη στο Πέραμα


Από αύριο Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ, μετά από απόφαση της ΕΛΑΣ.

Στα… θρανία κάθονται από αύριο Δευτέρα οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ύστερα από την απόφαση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για άμεση ενίσχυση της εκπαίδευσής τους, με φόντο όλα όσα έλαβαν χώρα κατά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα με έναν νεκρό.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρόγραμμα που αποτελείται από πολλά αντικείμενα εκπαίδευσης: Απογέμιση-Λύση αρμολόγηση ατομικού οπλισμού, αστυνομική αυτοάμυνα (σωματικές έρευνες, τεχνικές σύλληψης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων), οπλοτεχνική, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης – πρακτική εξάσκηση σε σενάρια ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, έλεγχος υπόπτου – σενάρια κλιμακούμενης έντασης, ξηρά προπόνηση στον ατομικό και ομαδικό οπλισμό, βολές αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων από διάφορες θέσεις και αποστάσεις, ατομική βολή κάθε εκπαιδευόμενου – ατομικό χρονομετρημένο τεστ στη σκοποβολή, έλεγχος οχημάτων υψηλού κινδύνου-μπλόκα, καταδιώξεις-πρωτόκολλο ενεργειών, γραπτό τεστ αξιολόγησης εκπαιδευόμενων πολλαπλής επιλογής».

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει και θεωρητικά μαθήματα για τον ποινικό κώδικα (άμυνα, υπέρβαση άμυνας, μάρτυρες, έρευνες, σύλληψη κατηγορουμένου, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς), τα ανθρώπινα δικαιώματα (η αξία του ανθρώπου, δικαίωμα ζωής, η αρχή της ισότητας, άσυλο κατοικίας, θρησκευτική ελευθερία), τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, όπως και μαθήματα ψυχολογίας.

Όσον αφορά στα σεμινάρια ψυχολογίας, η εκπαίδευση θα αφορά στον έλεγχο της ομάδας, στη διαχείριση του θυμού, στη διαχείριση της βίας, στη διαχείριση του στρες. Τα σεμινάρια ψυχολογίας θα γίνουν από το γνωστό ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα και από έναν ταξίαρχο-ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

Αύριο Δευτέρα, πρεμιέρα των μαθημάτων, στις εγκαταστάσεις της πρώην σχολής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Μεσογείων θα βρεθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης.

Σημειώνεται ότι μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα αντικαταστάθηκαν, με πρωτοβουλία του υπουργού, ο διοικητής της Άμεσης Δράσης και ο επικεφαλής αξιωματικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αυτό ήταν το πρώτο «καμπανάκι» που έδειξε ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησε ότι η καταδίωξη στο Πέραμα αποκάλυψε επιχειρησιακές αδυναμίες και λάθη στην Άμεση Δράση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ