Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid


Οι Ελβετοί απορρίπτουν το σχέδιο για την κατάργηση του health pass για την COVID. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού, το οποίο περιορίζει την είσοδο σε εκδηλώσεις και εστιατόρια σε κυρίως εμβολιασμένα άτομα, ανάγκασαν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, αντίθετα, υποστήριξαν την προσέγγιση της κυβέρνησης. Το ελβετικό κοινό απέρριψε κατηγορηματικά ένα σχέδιο για την κατάργηση του πιστοποιητικού COVID της χώρας, όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή.

Το 62% των ψηφοφόρων είπε “Ναι” στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID. Το πιστοποιητικό περιορίζει την είσοδο σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων, σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν αναρρώσει από τον ιό ή έχουν αρνητικό τεστ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ανησυχητική νέα παραλλαγή της COVID-19 Omicron, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί έγινε το δημοψήφισμα;

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια προσπάθεια τροποποίησης του νόμου της χώρας για την COVID, που έφερε το πιστοποιητικό υγείας και ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε βοήθεια για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Οι πολέμιοι του πιστοποιητικού ανάγκασαν την ψηφοφορία με μια αναφορά που συγκέντρωσε 187.000 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις 50.000 που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είπαν ότι το πιστοποιητικό, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μέσω μιας εφαρμογής, εισάγει διακρίσεις και ισοδυναμεί με de facto υποχρέωση εμβολιασμού. Μαζί με τις ομάδες βάσης που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει αγωνιστεί για την κατάργησή του, παρά το γεγονός ότι ψήφισε για το πιστοποιητικό νωρίτερα φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη χρήση του έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά μετρητών για την καμπάνια τους και έχουν αντλήσει υποστήριξη από το εξωτερικό – όπου το αρνητικό συναίσθημα προς τους νέους περιορισμούς για τον COVID έχει αυξηθεί. Η εκστρατεία κέρδισε ακόμη και την υποστήριξη του Αμερικανού αγωνιστή κατά του εμβολιασμού Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος πέταξε για μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, Βέρνη, νωρίτερα αυτό το μήνα. Δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την ψηφοφορία, ωστόσο, έδειξαν ότι περίπου το 60% των Ελβετών ήταν κατά της κατάργησης του πιστοποιητικού. Ορισμένοι υποστηρικτές του pass ξεκίνησαν μια εκστρατεία με το σύνθημα, “εμβολιαστείτε, σταματήστε να γκρινιάζετε”.

Παρά την υποστήριξη για πιστοποιητικά, οι αναλυτές περίμεναν υψηλότερη από τη μέση συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα λόγω της απροθυμίας πολλών Ελβετών να εμβολιαστούν. Η δημοσκόπηση της Κυριακής ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες που το ελβετικό κοινό ψήφισε για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία. Τον Ιούνιο, το 60% των ψηφοφόρων ενέκρινε την παράταση των εθνικών μέτρων. Δύο άλλες ψηφοφορίες διεξήχθησαν την Κυριακή:

  • η μία θα έδινε στους νοσηλευτές υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες και περισσότερα χρήματα για εκπαίδευση (το 61% υποστήριξε το μέτρο)
  • η άλλη αφορούσε το εάν οι ομοσπονδιακοί δικαστές θα έπρεπε να διορίζονται από το κοινοβούλιο ή μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων (το 68% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο μεταρρύθμισης)

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ