Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους επισκέπτες


Μετάλλαξη Όμικρον: Το μέτρο στην Ιαπωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τρίτη

Στον κατάλογο των χωρών που λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να οχυρωθούν για την μετάλλαξη Όμικρον που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία βρίσκεται πλέον και η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια τα συμπτώματά της

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να δώσουν ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το νέο στέλεχος κορονοϊού, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι νόσησαν είναι αρκετά ήπια.

Κορυφαία γιατρός από τη Νότια Αφρική, όπου αρχικά παρουσιάστηκε η νέα παραλλαγή, ανέφερε ότι έχει παρατηρήσει ανάρρωση των – περίπου 30 – ασθενών που είχε αναλάβει χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Τα κύρια συμπτώματα ήταν το αίσθημα κόπωσης, η μυαλγία, έντονος βήχας και λιγότεροι είχαν χαμηλό πυρετό. «Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος, αλλά προς το παρόν ακόμα και οι ασθενείς που δεν ήταν εμβολιασμένοι είχαν ήπια συμπτώματα», σχολίασε η δρ. Ανζελίκ Κέτζι.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ΠΟΥ περιμένει αναλυτικά στοιχεία – Έκκληση να μείνουν ανοικτά τα σύνορα

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την μετάλλαξη Όμικρον αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν. Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (ράπιντ).

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ