1981–1990 AIDS: Πανικός και προκατάληψη


1981

Το 1981 θεωρείται ότι σηματοδοτεί την έναρξη της αναγνώρισης της νόσου, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά επισήμως σε έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Το CDC δημοσιεύει στις 5 Ιουνίου στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (Morbidity and Mortality Weekly Report – MMWR), αναφορά του Δρος Michael Gottlieb ότι μια σπάνια λοίμωξη, η πνευμονία από πνευμονοκύστη (PCP) έχει προσβάλει πέντε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται σοβαρά κατεσταλμένο. Δύο από τους άνδρες είχαν πεθάνει, ενώ όλοι είχαν επίσης μολυνθεί από τον Κυτταρομεγαλοϊό – CMV (ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών).

Τα πρώτα πλήγματα

Αμέσως μετά τη δημοσίευση, γιατροί από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ κατέκλυσαν το CDC με αναφορές παρόμοιων περιπτώσεων, αλλά και περιστατικών με σάρκωμα Kaposi, το οποίο επίσης συσχετίζεται με αδυνατισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις 16 Ιουνίου ένας 35χρονος λευκός ομοφυλόφιλος που εμφανίζει συμπτώματα σοβαρής ανοσοανεπάρκειας γίνεται ο πρώτος ασθενής με AIDS που εισάγεται στο Κλινικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ). Δεν παίρνει ποτέ εξιτήριο καθώς πεθαίνει λίγους μήνες μετά, στις 28 Οκτωβρίου.

Συναγερμός

Και ενώ ο πλανήτης αρχίζει να γνωρίζει μια νέα ασθένεια, τη συμπτωματολογία και τις συνέπειές της, έρχεται η δεύτερη αναφορά του CDC στις 3 Ιουλίου, για να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που θα έπρεπε η ιατρική κοινότητα και η ανθρωπότητα να κατανοήσουν. Η νέα αυτή έκθεση αναφέρεται σε 26 περιστατικά με σάρκωμα Kaposi και πνευμονία από πνευμονοκύστη σε ομοφυλόφιλους άνδρες στην πόλη της Νέας Υόρκης (20) και στην Καλιφόρνια (6), τα οποία χρονολογούνται από το 1979.

Μέχρι το τέλος του 1981 αναφέρονται στις ΗΠΑ 270 περιστατικά της νόσου, που έγινε άμεσα γνωστή ως «Ανοσοανεπάρκεια σχετιζόμενη με ομοφυλόφιλους» (Gay Related Immune Deficiency – GRID), «Καρκίνος των ομοφυλόφιλων», «Πανούκλα των ομοφυλόφιλων», ή «Πνευμονία των ομοφυλόφιλων». Καταγράφονται επίσης 121 θάνατοι. Τον Δεκέμβριο αναφέρονται τα πρώτα περιστατικά πνευμονίας από πνευμονοκύστη σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

1982

Το 1982 είναι το έτος κατά το οποίο η νέα ασθένεια που συνεχίζει τη θανατηφόρα δράση της, αποκτά όνομα. Καθιερώνεται ο όρος Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Αcquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS) στη θέση των προηγηθέντων ανεπίσημων, όσο και απαξιωτικών όρων GRID (Gay-related immune deficiency), Gay Cancer ή Gay Plague.

Ο «μυστηριώδης καρκίνος»

Από την αρχή του έτους η νόσος προσελκύει την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης διεθνώς. Γαλλικές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρα για τον μυστηριώδη καρκίνο που «χτυπά τους Αμερικανούς ομοφυλόφιλους». Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας δημοσιεύονται επίσης σχετικά άρθρα στον Τύπο, ενώ επίσης σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενθαρρύνονται οι ομοφυλόφιλοι της χώρας να κάνουν τεστ αίματος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αρχίζει το καλοκαίρι να κάνει λόγο για πνευμονία σε ετεροφυλόφιλους Αμερικανούς, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που εντοπίστηκαν με πνευμονία από πνευμονοκύστη και με σάρκωμα Kaposi. Ομοίως για συμπτώματα της νόσου σε τρεις αιμορροφιλικούς ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά και σε δεκάδες άνδρες και γυναίκες μετανάστες από την Αϊτή. Κάπως έτσι αρχίζουν να ορίζονται και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, με τον κωδικό «4Η» από τα αρχικά των λέξεων: Homosexuals, Heroin addicts, Haemophiliacs, Haitians (εικάζεται ότι ο ιός έφθασε στις ΗΠΑ μέσω της Αϊτής, καθώς στη δεκαετία του ’60 πολλοί Αϊτινοί μετανάστες εργάζονταν στο Κονγκό).

Πρωτοβουλίες εθελοντών

Έτος εκκίνησης των πρώτων εθελοντικών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες της νόσου, θα αποδειχθεί το 1982. Στις αρχές του έτους ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη εθελοντική οργάνωση με σκοπό να ενημερώσει, να προωθήσει την έρευνα και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε ασθενείς με AIDS. Πρόκειται για την GMHC (Gay Men’s Health Crisis).

1983

Το έτος 1983 εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας, όπου η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι ομάδες που αρχικώς φάνηκε ότι πλήττονται περισσότερο από όλους, αγωνίζονται να κατανοήσουν τη συνθήκη μιας θανατηφόρας νόσου που εμφανίσθηκε ξαφνικά και δημιούργησε τεράστια ερωτηματικά για τους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και την εξέλιξή της. Μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα βαδίζει στο…μισοσκόταδο και τα βήματα είναι βασανιστικά αργά.

Debate επιστημόνων…

Τον Μάιο ο Luc Montagner, η Françoise Barré-Sinoussi και οι συνεργάτες τους στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι ανακοινώνουν ότι απομόνωσαν έναν ιό που σχετίζεται με τη λεμφαδενοπάθεια (lymphadenopathy-associated virus – LAV), και ο οποίος πιστεύουν ότι συνδέεται με το AIDS. Την ίδια εποχή, ο Robert Gallo του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, και η ερευνητική του ομάδα κάνουν λόγο για την ανακάλυψη ενός ρετροϊού (τον ονόμασαν HTLV-III) που πιθανότατα προκαλεί το AIDS.

Αίφνης, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή η ανθρωπότητα δεν γνώριζε τι προκαλεί την ασθένεια, βρίσκεται ενώπιον ενός αμερικανο-γαλλικού ανταγωνισμού επιστημόνων για την αιτία του AIDS. Το επόμενο έτος και οι δύο πλευρές ανακοινώνουν από κοινού ότι τελικώς πρόκειται για τον ίδιο ιό. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα οι Luc Montagner και Françoise Barré-Sinoussi θα λάβουν το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού που προκαλείτο AIDS.

Διατάραξη της αιμοδοσίας

Τα περιστατικά μολύνσεων ανθρώπων μέσω των μεταγγίσεων αίματος και μέσω της

θεραπείας των αιμορροφιλικών με παράγοντες πήξης του αίματος, κινητοποιούν τις Αρχές στις ΗΠΑ. Οι τράπεζες αίματος προειδοποιούνται για πιθανό πρόβλημα με τις προμήθειες αίματος. Το πεδίο της αιμοδοσίας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, ενώ ως θέμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικό και για τα media, σε μια στιγμή που οι ομοφυλόφιλοι θεωρούν ότι στοχοποιούνται όταν τους προσάπτεται η κατηγορία ότι συνεχίζοντας να είναι αιμοδότες θέτουν εκουσίως σε κίνδυνο τις ζωές συνανθρώπων τους. Στη Βρετανία, εφημερίδες κάνουν λόγο για «αίμα-δολοφόνο», ενώ ήδη η κοινή γνώμη ανησυχεί για την ασφάλεια των μονάδων αίματος που διατίθενται, καθώς δεν υπάρχει ακόμη τεστ που θα ελέγχει για AIDS το προς μετάγγιση αίμα.

Οι Αρχές του Ντένβερ

Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του ακτιβισμού για το AIDS, αποτελεί η διατύπωση των Αρχών του Ντένβερ (The Denver Principles).

Στις 12 Ιουνίου, ένδεκα ομοφυλόφιλοι άνδρες με AIDS ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Φόρουμ για το AIDS στο Ντένβερ, και κάνουν γνωστή τη διακήρυξή τους για τα δικαιώματα των ατόμων με AIDS.«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες να μας χαρακτηρίσουν ως “θύματα”, ένας όρος που σημαίνει ήττα, και ότι είμαστε μόνο ευκαιριακά “ασθενείς”, ένας όρος που συνεπάγεται παθητικότητα, αδυναμία και εξάρτηση από τη φροντίδα των άλλων. Είμαστε Άτομα με AIDS» είναι το προοίμιο των Αρχών του Ντένβερ.

Η διακήρυξη αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Ατόμων με AIDS (National Association of People with AIDS – NAPWA), που συνεχίζει μέχρι σήμερα τη δραστηριότητά της.

Στην Ελλάδα ιδρύεται η Εθνική Επιτροπή AIDS με πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο Παπαευαγγέλου και στόχο τη μελέτη του θέματος, την επιδημιολογική παρακολούθηση και την εισήγηση για λήψη μέτρων. Τον ίδιο χρόνο, γίνεται η πρώτη διάγνωση του AIDS από τον καθηγητή Ιωάννη Κοσμίδη στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

1984

To 1984 οι άνθρωποι που ζουν με HIV αγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια, τα νέα κρούσματα φτάνουν στις 600 χιλιάδες ενώ οι θάνατοι εξαιτίας του AIDS ξεπερνούν τις 25.000.

Ελπίδες από το τεστ

Κλινικές δοκιμές για ένα τεστ αντισωμάτων που θα εντοπίζει την ύπαρξη του ιού στο αίμα ξεκινούν τον Οκτώβριο 1984.

LAV και HTLV-III ο ίδιος ιός

L. Montagner και R. Gallo από κοινού ανακοινώνουν τον Ιούνιο σε σχέση με τον Lymphadenopathy-Associated Virus – LAV (που απομόνωσε ο πρώτος) και τον HTLV-III (που απομόνωσε ο δεύτερος) οι οποίοι προκαλούν το AIDS, ότι πρόκειται για τον ίδιο ιό (που δύο χρόνια αργότερα θα ονομαστεί HIV).

Άμστερνταμ: Το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής συρίγγων

Την ώρα που οι υγειονομικές Αρχές αρκετών κρατών συστήνουν αποφυγή της χρήσης μεταχειρισμένων βελονών προκειμένου να ανασχεθεί κατά το δυνατόν η μετάδοση του ιού, στο Άμστερνταμ γεννιέται το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής βελονών και συρίγγων για χρήστες ναρκωτικών.

Πεθαίνει ο Michel Foucault

Στις 25 Ιουνίου πεθαίνει στα 58 του χρόνια από επιπλοκές του AIDS ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του 20ού αιώνα, ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault.

1985

Στη διάρκεια του 1985 η ανθρωπότητα είδε 42.600 ανθρώπους να «φεύγουν» από AIDS. Η απειλή μεγεθύνεται όπως σημειώνει το περιοδικό TIME, αλλά αυτό το χρόνο αποκτάμε το πρώτο μας όπλο: ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αδειοδοτεί στις 2 Μαρτίου την παραγωγή ενός τεστ που χρησιμοποιεί τη δοκιμή ενζυματικής ανοσοαπορρόφησης (ELISA) επιτρέποντας να εξεταστεί το αίμα για παρουσία αντισωμάτων του ιού.

1ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS

Πραγματοποιείται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, που αποτέλεσε μια διεθνή πλατφόρμα για συντονισμένη απάντηση στην απειλή που εκπροσωπεί η ασθένεια για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Στη διοργάνωση του Συνεδρίου συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα. Έκτοτε το Διεθνές Συνέδριο για το AIDS θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι το 1996 και ανά διετία από το 1998 και μετά.

Σημείο καμπής στην αντίληψη της νόσου

Ωστόσο, το γεγονός που περισσότερο από όλα προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με την ασθένεια, συγκλονίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ήταν αναμφίβολα η ανακοίνωση, στις 25 Ιουλίου, ότι ο πασίγνωστος ηθοποιός Ροκ Χάντσον έχει AIDS. Η είδηση αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για την αντίληψη της κοινής γνώμης σχετικά με το AIDS. Ο Χάντσον, που είχε διαγνωστεί περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, πεθαίνει τον Οκτώβριο 1985 στα 59 του χρόνια.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «αποσύρει» από τις ομάδες υψηλού κινδύνου (4H ήτοι: Homosexuals, Heroin addicts, Haemophiliacs, Haitians) τους Αϊτινούς, καθώς «γνωρίζουμε πλέον όλο και περισσότερα πράγματα σχετικά με το πώς μεταδίδεται η ασθένεια». Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν μιλά για πρώτη φορά δημοσίως για το AIDS, και απορρίπτει την κριτική ότι η διοίκησή του χρηματοδοτεί ανεπαρκώς την προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας, την οποία χαρακτηρίζει «κορυφαία προτεραιότητα».

Στην Ελλάδα ορίζονται δύο Κέντρα Αναφοράς AIDS που αναλαμβάνουν τις εργαστηριακές επιβεβαιώσεις της HIV λοίμωξης: στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών (μετέπειτα Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εθνικά Κέντρα Αναφοράς AIDS, Νοτίου και Βορείου Ελλάδας).

1986

Τα περιστατικά αυξάνονται αλματωδώς κατ’ έτος: το 1983 ήταν αυξημένα κατά 184% συγκριτικά με το 1982· το 1984 ήταν 115% περισσότερα· το 1985 ήταν 84% αυξημένα· και οι εκτιμήσεις για το 1986 δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Οι αναφορές από την Ευρώπη είναι πιο «ήπιες», αλλά εξίσου ανησυχητικές. Το τελευταίο τρίμηνο του 1985 αναφέρονται: στη Δυτ. Γερμανία 5-6 νέα περιστατικά εβδομαδιαίως· στη Γαλλία ομοίως· στο Ην. Βασίλειο 4 νέα περιστατικά ανά βδομάδα.

Και το όνομα αυτού… HIV

Την 1η Μαΐου η Διεθνής Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών ανακοινώνει ότι ο ιός

που προκαλεί το AIDS θα ονομάζεται επισήμως Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus – HIV). Πρόκειται για τον ιό που οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ είχαν ονομάσει LAV και οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, HTLV-III.

HIV επί 2

Οι επιστήμονες αναφέρουν την απομόνωση ενός νέου ιού σε δύο ασθενείς με AIDS από τη Γουινέα-Μπισάου και το Πράσινο Ακρωτήριο. Σημείωσαν ότι ο ιός είναι διαφορετικός από ό,τι παρατηρείται αλλού, αλλά αναμφίβολα σχετίζεται με τον HIV. Θα ονομαστεί HIV-2 και θα συνδεθεί με τη Δυτική Αφρική. Σε αντίθεση με τον HIV-1, είναι λιγότερο λοιμογόνος και λιγότερο μεταδοτικός. Ο HIV-1 θα παραμείνει αυτός που ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των μολύνσεων παγκοσμίως, και αυτός με τις περισσότερες μεταλλάξεις και υποτύπους.

1987

Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το AIDS

Την 1η Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινιάζει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το AIDS στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νόσου. Διακηρυγμένοι στόχοι του Προγράμματος είναι:

  • η αύξηση της ευαισθητοποίησης
  • η διατύπωση τεκμηριωμένης πολιτικής
  • η τεχνική και οικονομική υποστήριξη
  • η εκκίνηση της σχετικής κοινωνικής, συμπεριφορικής και βιοϊατρικής έρευνας
  • η προώθηση της συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανώσεων
  • η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων ζουν με HIV.

Προσδοκίες από το ΑΖΤ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εγκρίνει την κυκλοφορία φαρμακευτικής αγωγής για το AIDS. Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία ζιδοβουδίνη, γνωστή ως αζιδοθυμιδίνη ή ΑΖΤ, ένα αντιρετροϊκό που αρχικώς αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του καρκίνου.

Στίγμα, διακρίσεις και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές Αρχές στις ΗΠΑ προσθέτουν τον HIV/AIDS στον κατάλογο των ασθενειών εξαιτίας των οποίων, για λόγους δημόσιας υγείας, μπορεί σε κάποιον να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ. 

ACT UP εν δράσει…

Ιδρύεται η ACT UP και οργανώνει την πρώτη της διαμαρτυρία στη Wall Street απαιτώντας άμεση δράση σε ποικίλα θέματα, μεταξύ των οποίων:

  • μεγαλύτερη πρόσβαση σε πειραματικά φάρμακα για το AIDS
  • διαθεσιμότητα φαρμάκων σε προσιτές τιμές
  • πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων κατά την αντιμετώπιση του AIDS
  • ασφάλιση, απασχόληση και στέγαση· συντονισμένη
  • ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για το AIDS.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ενάντια στον στιγματισμό

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε μια κίνηση τεράστιας συμβολικής αξίας φωτογραφίζεται στις 19 Απριλίου να ανταλλάσσει χειραψία με θετικό στον HIV ασθενή, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Η ίδια εξελίσσεται σε θερμό υπερασπιστή των ανθρώπων που ζουν με HIV και μιλά συχνά για το στίγμα που σχετίζεται με το HIV/AIDS.

AIDS Memorial Quilt

Το Μνημείο των θυμάτων της νόσου, AIDS Memorial Quilt, εκτίθεται για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον. Πρόκειται για μία σύνθεση χιλιάδων πάνελ που δημιουργούν απλοί άνθρωποι για να μνημονεύσουν τα ονόματα γνωστών και φίλων τους που πέθαναν από AIDS. Την πατρότητα της ιδέας είχε ο Cleve Jones. Εκείνη η πρώτη σύνθεση πάνελ κάλυπτε έναν χώρο μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και περιελάμβανε 1.920 πάνελ. Η συνταρακτική ανταπόκριση του κοινού στην εναρκτήρια παρουσίαση οδήγησε σε μια τετράμηνη εθνική περιοδεία του Quilt την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1988.

Σήμερα, το AIDS Memorial Quilt είναι μια τεράστια σύνθεση 54 τόνων που περιλαμβάνει σχεδόν 50.000 πάνελ αφιερωμένα σε περισσότερα από 105.000 άτομα. Είναι το μεγαλύτερο έργο κοινοτικής λαϊκής τέχνης στον κόσμο.

Η Ελλάδα συγκλονίζεται από τον θάνατο του Μπίλυ Μπο και του Ιόλα

Δύο πολύ γνωστοί Έλληνες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε τη νόσο ένα ζήτημα περιθωριακό. Ο θάνατος του σχεδιαστή μόδας Μπίλυ Μπο και του γκαλερίστα και συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα έφερε το AIDS στη δημόσια συζήτηση δημιουργώντας μια παλέτα συναισθημάτων, από αμηχανία μέχρι πανικό.

 

 

 

Ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, από 28 επιστήμονες/ιδρυτικά μέλη και πρώτο Πρόεδρο την Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά. Θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια οι Γεώργιος Παπαευαγγέλου, Ιωάννης Κοσμίδης, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, Μάριος Λαζανάς.

1988

“Τονίζουμε εμφατικά την ανάγκη τα προγράμματα πρόληψης του AIDS να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διακρίσεις και στιγματισμός εναντίον των ατόμων με HIV/AIDS και πληθυσμιακών ομάδων υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και πρέπει να αποφευχθούν. Προτρέπουμε τα ΜΜΕ στην εκπλήρωση της σπουδαίας κοινωνικής ευθύνης να παρέχουν ακριβή και ισορροπημένη πληροφόρηση προς τον γενικό πληθυσμό σχετικά με το AIDS και τους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσής του…” 

Tο μήνυμα που εκπέμπει η Διακήρυξη του Λονδίνου, τον Ιανουάριο 1988, ύστερα από διεθνή συνάντηση υπό τον ΠΟΥ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 148 χώρες – τα τρία τέταρτα των οποίων κατείχαν υπουργικές θέσεις.

World AIDS Day 1988

Η 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS. Ανά έτος η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα – για το 1988 το θέμα ήταν: «A world united against AIDS».

1989

Μέχρι τον Μάρτιο 1989, 145 χώρες έχουν αναφέρει 142.000 περιστατικά AIDS. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα εκτιμά στις 400.000 παγκοσμίως.

Πρώτα αποτελέσματα από το ΑΖΤ

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των δοκιμών του ΑΖΤ, τα οποία έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του AIDS σε θετικά στον HIV άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Δεύτερο φάρμακο για τη θεραπεία του AIDS καθίσταται διαθέσιμο στις ΗΠΑ σε άτομα με AIDS στα οποία είχε αποτύχει η θεραπεία με ΑΖΤ.

Στην Αθήνα διεξάγεται από την ΕΕΜΑΑ το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS. Το 2021 θα διεξαχθεί το 33ο.

 

1990

Η επιδημία έχει απλωθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Το 1990 έχει ήδη διαπιστωθεί ότι το προσδόκιμο ζωής στην υποσαχάρια Αφρική έχει μειωθεί πάρα πολύ εξαιτίας της επιδημίας.

Ανησυχία και για τις οδοντιατρικές εργασίες

Την πιθανότητα μετάδοσης HIV μέσω οδοντιατρικών εργασιών αναφέρει τον Ιανουάριο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια των απλών οδοντιατρικών και ιατρικών διαδικασιών. Η υπόθεση ξεκίνησε από την περίπτωση της Kimberly Ann Bergalis, μίας από τους έξι ασθενείς που φέρονται να μολύνθηκαν με τον HIV από τον οδοντίατρό τους που ήταν οροθετικός. Αν και το θέμα δημιούργησε μεγάλο θόρυβο και αμφισβητήθηκε, θεωρείται το πρώτο γνωστό περιστατικό κλινικής μετάδοσης του HIV.

Η εικόνα του David Kirby περιστοιχισμένου από μέλη της οικογένειάς του στο περιοδικό LIFE τον Νοέμβριο 1990 είναι αυτή που ταυτίστηκε όσο καμία με την επιδημία του HIV/AIDS που μέχρι τότε είχε μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους. Τη στιγμή αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό η Therese Frare.

Αν και όλα τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν ασθενείς με AIDS, ορίζονται με σχετική εγκύκλιο 16 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία στην Ελλάδα, για να φτάσουν αργότερα τις 18.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ