Μοσχάρι στιφάδο: Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο ενέργεια


Το στιφάδο το έχουμε στο μυαλό μας σαν ένα φαγητό που παραδοσιακά φτιάχνεται με κουνέλι ή
λαγό. Ποιος όμως τρώει πια κουνελάκια και λαγούς; Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση των
συγκεκριμένων ζώων έχει πέσει σε τεράστιο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, το στιφάδο είναι μια συνταγή που
μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα κρέατα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το δούμε με μοσχάρι. Είναι
επίσης ένα φαγητό, που το έχουμε στο μυαλό μας  σαν κάτι δύσκολο. Μήπως όμως δεν είναι; Για να δούμε.

Τα υλικά μας

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά)
  • 1,5 κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
  • ¾ φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένη τομάτα
  • ½ ποτήρι κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

  • Βάζουμε τα κρεμμυδάκια σε λεκάνη με χλιαρό νερό για να μουλιάσουν. Έτσι θα καθαριστούν ευκολότερα. Αφού τα καθαρίσουμε, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, κατά προτίμηση μικρές. Το πλένουμε καλά και το στεγνώνουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα το κρέας και το σοτάρουμε να κάνει κρούστα, από όλες τις μεριές.
  • Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε για 15-20 λεπτά να μελώσουν χωρίς να “αρπάξουν”.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανάμεσα στα κρεμμύδια.
  • Τελειώνουμε το σωτάρισμα, σβήνοντας με κρασί. Αφού πάρει 2-3 βράσεις και τραβήξουν το άρωμα του κρασιού, βγάζουμε τα κρεμμύδια σε ταψάκι και ρίχνουμε την τομάτα, την δάφνη, τα μπαχάρια και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κρέας, για περίπου μία ώρα.
  • Έπειτα, ρίχνουμε τα μελωμένα κρεμμυδάκια στη σάλτσα, αλατίζουμε το φαγητό μας και συνεχίζουμε το βράσιμο, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 40-45 λεπτά περίπου. Μέχρι δηλαδή να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η υπέροχη σάλτσα μας.

Το στιφάδο μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να το σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ, μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές. Η επιλογή είναι δική σας. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ