Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε – Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός [vid]


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (29/11) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση της νέας κατάστασης πραγμάτων που έχει φέρει ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής του ιού είναι η ψυχραιμία. Όπως υπενθύμισε, το νέο στέλεχος ονομάστηκε Όμικρον από τον ΠΟΥ και χαρακτηρίστηκε στέλεχος ανησυχίας. Εμφανίζει, προσέθεσε 32 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιος για να εισβάλλει στον οργασνισμό, και που είναι ο στόχος των εμβολίων. Στη νέα συνθήκη, επεσήμανε η καθηγήτρια, οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να απαντήσει.

Ως εκ τούτου,

  • Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2 και έτσι το νέο στέλεχος είναι επικρατέστερο της Δέλτα.
  • Αναφορικά με την νόσηση, είπε, πως αυτή είναι ήπια και με κύριο σύμπτωμα τη μυαλγία, ωστόσο αφορούσε περιστατικά σε νέες ηλικίες.
  • Όσον αφορά την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

 

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.

Αναμένεται γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών , σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους. Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες. Γι’ αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

Η παραλλαγή Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια.

Για την τρίτη δόση

Σε μελέτη από το ΕΚΠΑ που έγινε σε 71 υγειονομικούς που έκαναν την τρίτη δόση, έγινε σειρά προσδιορισμών των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιου και βρέθηκε ότι ο προσδιορισμός του τίτλου των αντισωμάτων μετά την γ δόση είναι υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε όποιαδήποτε άλλη φάση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ