Ανθεκτικό άμυλο: Πώς ενισχύει την υγεία [vid]

Οι ερευνητές λένε ότι τo ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ίσως ακόμη και να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, μια έκθεση από την Αγγλία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τροφές που περιέχουν ανθεκτικά άμυλα έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία χωρίς γνωστές επιβλαβείς παρενέργειες. Οι ερευνητές από το British Nutrition Foundation σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα άμυλα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Πώς ενισχύει το άμυλο την υγεία

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ανθεκτικό άμυλο δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, ζυμώνεται στο παχύ έντερο, παράγοντας σύντομες αλυσίδες λιπαρών οξέων και γίνεται, στην ουσία, μια μορφή ίνας. Αυτές οι όξινες αλυσίδες λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Η αύξηση των λιπαρών οξέων στο παχύ έντερο, λένε οι ερευνητές, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης μη φυσιολογικών κυττάρων. Επιπλέον, υπάρχουν συνεπείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου αντί των εύπεπτων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ένα πιθανό όφελος για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Την ίδια ώρα, το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την πείνα μετά το γεύμα διεγείροντας την απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου που καταστέλλουν την όρεξη.

Ορισμένες μορφές ανθεκτικού αμύλου εμφανίζονται φυσικά σε τρόφιμα όπως οι πατάτες, οι μπανάνες και τα δημητριακά. Ανθεκτικό άμυλο μπορεί επίσης να σχηματιστεί φυσικά όταν τα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά μαγειρεύονται και μετά ψύχονται. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τύπων αμυλούχων τροφών, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here