Νέα Ζηλανδία: Η παραλλαγή Omicron δεν θα σταματήσει τα σχέδια επαναλειτουργίας της χώρας λέει η πρωθυπουργός

Νέα Ζηλανδία: Η εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον δεν άλλαξε τα σχέδια της Νέας Ζηλανδίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο Ώκλαντ και να μεταφέρει το έθνος σε μια νέα, πιο ανοιχτή φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στο Ώκλαντ μπορούν να ανοίξουν ξανά από αργά την Πέμπτη, τερματίζοντας το lockdown για τον κορωνοϊό που ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Σε όλη τη χώρα, ένα νέο σύστημα «φαναριών» θα βάλει τέλος στα lockdown, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή σε οτιδήποτε, από το κούρεμα μέχρι την παρακολούθηση συναυλίας.

Η Νέα Ζηλανδία περιόρισε την Κυριακή τα ταξίδια από εννέα χώρες της Νότιας Αφρικής ως απάντηση στην απειλή της Omicron. Η Άρντερν είπε ότι δεν περίμενε άλλους περιορισμούς. Είπε ότι καθώς η νέα παραλλαγή μελετάται περισσότερο, η Νέα Ζηλανδία θα συνεχίσει να κάνει θεμελιώδη πράγματα όπως ο εντοπισμός επαφών, η απομόνωση μολυσματικών ατόμων και η απαίτηση χρήσης μάσκας σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Η Άρντερν είπε ότι το Όκλαντ και ορισμένα άλλα μέρη του Βόρειου Νησιού θα εισέλθουν στο νέο σύστημα φαναριών κάτω από κόκκινο φανάρι, λόγω επιδημιών ή χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού.

Άλλα μέρη της χώρας θα έμπαιναν κάτω από ένα πορτοκαλί φως.

Είπε ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν ίσως οι δυσκολότεροι που αντιμετώπισε η χώρα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά ότι οι θυσίες πολλών συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της επιδημίας του Ώκλαντ ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού βελτιώθηκαν.

«Περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια της COVID σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο Ardern, επισημαίνοντας τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, την αναπτυσσόμενη οικονομία και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών έχει σχεδιαστεί για να υποδεικνύει πού οι εστίες ασκούν πίεση στο σύστημα υγείας. Η πράσινη ονομασία επιβάλλει λίγους περιορισμούς, το πορτοκαλί απαιτεί περισσότερη χρήση μάσκας και απόσταση, ενώ το κόκκινο περιορίζει τα μεγέθη συγκέντρωσης.

Ο Ardern τον Οκτώβριο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να εμβολιαστεί πλήρως το 90% όλων των επιλέξιμων ατόμων σε κάθε μία από τις 20 υγειονομικές περιφέρειες πριν μεταβούν στο νέο σύστημα.

Αλλά με το 85% περίπου των Νεοζηλανδών ηλικίας 12 ετών και άνω να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Άρντερν αποφάσισε ότι ήταν καιρός να κάνει την κίνηση. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έθνος θα ανοίξει ξανά τα σύνορά του στον κόσμο τους επόμενους μήνες, επιτρέποντας την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων από τον Ιανουάριο και των τουριστών από τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here