Google Doodle Lotfi Zadeh: Η Google τιμά σήμερα τον μαθηματικό της ασαφούς λογικής

Το 1964, ενώ σκεφτόταν πώς να προγραμματίσει λογισμικό για την αναγνώριση χειρόγραφου, ένας μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών και ηλεκτρολόγος μηχανικός ονόματι Lotfi Zadeh συνέλαβε μια νέα μαθηματική τεχνική. Η θεωρία του ασαφούς λογικής προσέφερε μια εναλλακτική λύση στην άκαμπτη λογική “ναι-όχι”, σε μια προσπάθεια να μιμηθεί το πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον κόσμο. Η ασαφής λογική θα αγκαλιαστεί τελικά τόσο από τον ακαδημαϊκό κόσμο όσο και από τη βιομηχανία, συνεισφέροντας στην ιατρική, την οικονομική μοντελοποίηση και τα καταναλωτικά προϊόντα όπως αντιμπλοκάρισμα πέδησης, πλυντήρια πιάτων και ανελκυστήρες. Για να τιμήσει την αμφιλεγόμενη καινοτομία του, η Google την Τρίτη αφιερώνει το Doodle της στον Zadeh στην 57η επέτειο από τη δημιουργία του concept. Το Doodle επιδεικνύει την ιδέα του, δείχνοντας μια εναλλακτική στην ασπρόμαυρη λογική Boolean, η οποία καθορίζει τη συμμετοχή σε μια δεδομένη τάξη με βάση το ένα (ναι) ή το μηδέν (όχι).

Ποιος είναι ο Lotfi Zadeh

Η θεωρία του παρείχε ένα μέσο για τον υπολογισμό των ενδιάμεσων τιμών μεταξύ του ναι και του όχι. Ο Zadeh γεννήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν στις 4 Φεβρουαρίου 1921, από μητέρα γιατρό και πατέρα δημοσιογράφο. Σε ηλικία 10 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Ιράν, όπου αποφοίτησε με πτυχίο επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις ΗΠΑ, αποκτώντας μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρολογία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 1946 και διδακτορικό. από την Κολούμπια το 1949. Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ο Zadeh πρότεινε τη χρήση ανακριβών δεδομένων για την επίλυση προβλημάτων που μπορεί να έχουν περισσότερες από μία λύσεις. Το έγγραφο του 1965 Fuzzy Sets — Information and Control προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά για να ορίσει ανθρώπινες έννοιες όπως “ελαφρώς”, “ψηλό” ή “όμορφο” και άλλες έννοιες που έχουν διφορούμενες έννοιες, δημιουργώντας έτσι μια θεωρία συνόλων όπου τα στοιχεία έχουν έναν βαθμό ιδιότητα μέλους.

Η θεωρία του Zadeh αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, με πολλούς από ακαδημαϊκούς κύκλους να την γελοιοποιούν και να την επιτίθενται, κυρίως επειδή αμφισβήτησε άλλες πιο ευρέως αποδεκτές μορφές μαθηματικών και χρησιμοποιούσε ασυνήθιστη ορολογία. “Η εργασία μου ήταν αντικείμενο αδιαφορίας, σκεπτικισμού και χλευασμού”, έγραψε το 2015. “Μια εξέχουσα σχολή σκέψης υποστήριξε ότι η θεωρία των ασαφών συνόλων είναι η θεωρία των πιθανοτήτων μεταμφιεσμένη. Εν μέρει, πολλές αρνητικές αντιδράσεις στα χαρτιά μου αντανακλούσαν το γεγονός ότι η λέξη «ασαφής» έχει υποτιμητικές συνδηλώσεις”, έγραψε. Παρά την κριτική, ο Zadeh έλαβε δεκάδες βραβεία μηχανικής και ακαδημαϊκά ως αναγνώριση του επιτεύγματός του, συμπεριλαμβανομένων 24 επίτιμων διδακτόρων. Ο Zadeh πέθανε το 2017 σε ηλικία 96 ετών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here