Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Γαστρικό μανίκι και γαστρική παράκαμψη κρίνονται εξαιρετικά στον διαβήτη τύπου 2


Τόσο το γαστρικό μανίκι (SG) (ή αλλιώς λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή) όσο και η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y (RYGB) είναι και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, με σχεδόν πλήρη κάθαρση του ηπατικού λίπους ένα χρόνο μετά την επέμβαση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε online 30 Νοεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Η Kathrine Aglen Seeberg, MD, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιδράσεις ενός έτους των δύο χειρουργικών επεμβάσεων στην ηπατική στεάτωση και ίνωση σε μια μονοκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιλάμβανε 100 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (μέση μάζα σώματος δείκτης, 42 kg/m2) από κέντρο παχυσαρκίας τριτοβάθμιας φροντίδας. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 προς την κάθε επέμβαση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2018. Οι συμμετέχοντες έπασχαν όλοι από διαβήτη τύπου 2. Το 65% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 47,5 έτη, ενώ αντίστοιχα 35% ήταν άνδρες. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Τα προκαθορισμένα δευτερεύοντα αποτελέσματα στην παρούσα μελέτη ήταν η ηπατική στεάτωση και ίνωση που αξιολογήθηκαν με μαγνητική τομογραφία (κλάσμα λίπους ήπατος), δοκιμή ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης (ELF), μη επεμβατικοί δείκτες και ηπατικά ένζυμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη (−19,7 και −21,5% αντίστοιχα).

Σε ένα έτος, σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν καθόλου ή χαμηλού βαθμού στεάτωση (γαστρικό μανίκι, 94%, γαστρική παράκαμψη, 100%). Στο 77% των ασθενών, η κατηγορία βαθμολογίας ενισχυμένης ηπατικής ίνωσης παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, σε ένα έτος, το 18% παρουσίασε επιδείνωση της ίνωσης, χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ομάδων. “Το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη ήταν και τα δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της ηπατικής στεάτωσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2”, γράφουν οι συγγραφείς. “Και οι δύο διαδικασίες ξεχωρίζουν ως κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τη μείωση του βάρους της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ