AIDS: Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας


aidsΉταν μήνας Μάιος του 1991 όταν η πρωτοβουλία καλλιτεχνών Visual AIDS Artists Caucus στη Νέα Υόρκη, ξεκινά το σχέδιο να δημιουργήσει ένα σύμβολο αλληλεγγύης και υποστήριξης για τους ανθρώπους που ζουν με HIV και τους φροντιστές τους.

Η ιδέα της κόκκινης κορδέλας,  του «Red Ribbon» έχει γεννηθεί!

Η «κόκκινη κορδέλα» θα γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS. Το κόκκινο χρώμα επελέγη επειδή συνδέεται με το αίμα αλλά και με την έννοια του πάθους: πάθος για τον σκοπό, πάθος για ίση μεταχείριση, πάθος για ζωή και ελπίδα.

Αρχικώς έλαβε τεράστια αναγνωρισιμότητα όταν μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών τη φόρεσε τη βραδιά της απονομής των 45ων Tony Awards με πρώτο τον Jeremy Irons. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1991.

Εύκολη για να την αναπαράγει ο καθένας, η κόκκινη κορδέλα χρησιμοποιήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υιοθετήθηκε από οργανισμούς και οργανώσεις, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο.

Είναι ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα του σημείου όπου συναντιούνται η ανάγκη και η εικόνα για να δημιουργήσουν μια ανυπολόγιστη δύναμη διείσδυσης και επιρροής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία πιστώθηκε στο Visual AIDS Artists Caucus και οι δημιουργοί παρέμειναν ανώνυμοι ως μέρος της συμφωνίας. Επίσης, η εικόνα της κόκκινης κορδέλας ήταν και είναι ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε κανένα άτομο ή οργανισμός να μην επωφεληθεί από τη χρήση της κόκκινης κορδέλας

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ