Κακοσμία στόματος: Tips για να ξεφορτωθείτε την άσχημη μυρωδιά του στόματος

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να μυρίσουμε την αναπνοή κάποιου και να χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λόγω της κακοσμίας. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί μήπως το ίδιο συμβαίνει και σε εσάς; Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν όντως υποφέρετε από κακοσμία, είναι να ρωτήσετε έναν κοντινό σας άνθρωπο. Το να μυρίσετε την αναπνοή σας μέσα στις παλάμες σας, η αλήθεια είναι, πως δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε όμως, ποιες είναι οι αιτίες της στοματικής κακοσμίας, και με ποιον τρόπο μπορούμε να την αποφύγουμε.

Η συνηθέστερη κακοσμία είναι αυτή της πρωινής αναπνοής. Και είναι και αυτή που συστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Προκαλείται είτε από το σάλιο που έχει στεγνώσει στο στόμα μας, είτε από φαγητά που έχουν παραμείνει τη νύχτα στα δόντια μας. Παρόλα αυτά η κακοσμία αυτή εξαφανίζεται, αν πιούμε ένα ποτήρι νερό, ή αν βουρτσίσουμε καλά τα δόντια μας. Παρόλα αυτά το βασικό αίτιο της κακής αναπνοής είναι η ανάπτυξη βακτηριδίων στην στοματική κοιλότητα. Αν δεν καθαρίζετε σωστά το στόμα και τα δόντια σας, τότε μικρά κομματάκια τροφών, μένουν κολλημένα και σφηνωμένα στα δόντια.

Για να αντιμετωπίσουμε όμως αυτή την κατάσταση και να αποκτήσουμε δροσερή αναπνοή και αστραφτερό χαμόγελο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής:

  • Τακτικό βούρτσισμα: Το σωστό βούρτσισμα, για να μένουν τα δόντια σας υγιή και καθαρά, πρέπει να διαρκεί περίπου τρία λεπτά και να επαναλαμβάνεται δύο με τρεις φορές τη μέρα.
  • Αλλαγή όδοντόβουρτσας: Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε πολύ συχνά την οδοντόβουρτσα σας, διαφορετικά, παύει να είναι αποτελεσματική. Χρειάζεται αλλαγή κάθε 3-5 μήνες.
  • Νήμα: Όλοι οι οδοντίατροι συνιστούν να χρησιμοποιούμε καθημερινά το νήμα και όχι τυχαία. Μπορεί με το βούρτσισμα να απομακρύνουμε τα περισσότερα κομματάκια τροφών, αλλά εκείνα που επιμένουν να είναι κολλημένα ανάμεσα στα δόντια, θα φύγουν μόνο αν επιμείνουμε με το νήμα.
  • Στοματικό διάλυμα: Ένα ειδικό στοματικό διάλυμα με αντιμικροβιακές δράσεις για μία εβδομάδα κάθε μήνα, επίσης θα βοηθήσει να νικήσουμε την κακοσμία και φυσικά να κρατήσουμε υγιές το στόμα μας.
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Ξέρουμε ότι ο οδοντίατρος δεν είναι ο πιο αγαπημένος σας γιατρός, και εδώ που τα λέμε, ποιος είναι; Αλλά είναι απαραίτητο να τον επισκέπτεστε κάθε έξι με οχτώ μήνες, για να ελέγχει τα δόντια σας και να σας κάνει καθαρισμό.
  • Συχνό καθάρισμα με νερό: Αφού όπως είπαμε και παραπάνω ένας βασικός λόγος της κακοσμίας είναι το στάσιμο σάλιο, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε συχνά με νερό το στόμα σας. Προσοχή όμως, αυτή είναι μία λύση που έχει μικρή διάρκεια, καθώς τα βακτήρια παραμένουν στο στόμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, όπως βλέπουμε από όλα τα παραπάνω, για να αποφύγουμε μια κακή οσμή στο στόμα μας, είναι απαραίτητο να κάνουμε πολύ καλή και σωστή φροντίδα στα δόντια μας και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας όσο συχνά χρειάζεται. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που προκαλούν κακοσμία, όπως πεπτικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά αυτά είναι πολύ σπανιότερα. Φροντίστε λοιπόν την στοματική σας υγιεινή και θα γλιτώσετε και από την κακοσμία.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here