IoT ψυχική υγεία: Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψηφιακής υγείας εν μέσω πανδημίας


Η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά τα άτομα σε όλο τον κόσμο με πολλούς τρόπους, με αρνητική επίδραση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η κρίση έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην παροχή τακτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και τεράστια πίεση στην ψυχική υγεία του κοινού. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν επίσης μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας. Σε όλο τον κόσμο, σημειώθηκε αύξηση των ψυχικών ασθενειών και αυξανόμενο χάσμα στην περίθαλψη, καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη πίεση από την πανδημία.

Νέες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας

Η ψυχική ευημερία ενός ατόμου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ειδικά στον απόηχο μιας πανδημίας. Λόγω των πρόσφατων υφέσεων, των παγκόσμιων γεωπολιτικών αναταράξεων και των αυξανόμενων ποσοστών εθισμού, η ψυχική υγεία του κοινού μειώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία τόνισε μια ιδιαίτερα εμφανή τάση στις διαταραχές ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, με 50% αύξηση στην αναφορά συμπτωμάτων για μείζονα κατάθλιψη από το 2005 έως το 2017.

Οι επιδημιολογικές προβλέψεις της GlobalData εκτιμούν ότι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD ) επηρεάζει σχεδόν 40% περισσότερους ανθρώπους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της MDD αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά την πανδημία, από 53,4 εκατομμύρια άτομα το 2019 σε 55,4 εκατομμύρια το 2029. Υπάρχει επίσης έλλειψη παρόχων φροντίδας ψυχικής υγείας και εθισμού, γεγονός που έχει κάνει πολλούς ασθενείς να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό θα οδηγήσει στην καινοτομία στον χώρο της ψυχικής υγείας και θα οδηγήσει στην αυξημένη υιοθέτηση νέων μεθόδων ψηφιακής υποβοηθούμενης φροντίδας και διάγνωσης. Τα εργαλεία Internet of Things (IoT), όπως το mobile health (mHealth), τα οποία καταγράφουν δεδομένα ασθενών, επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς, με τις διαθέσιμες στο κοινό εφαρμογές για κινητά να γίνονται πανταχού παρούσες, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει πλέον smartphones.

Οι εφαρμογές για κινητά είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη και το άγχος, όπου το στίγμα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης λειτουργούν ως εμπόδια στη θεραπεία και τη δέσμευση. Καθώς οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται και οι ασθενείς δεσμεύονται και συμμετέχουν περισσότερο, οι εικονικές παρεμβάσεις υγείας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης. Αυτό θα απαιτήσει σημαντική αναθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι η ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα από την κοινότητα και το σπίτι είναι διαθέσιμη σε όλους, με ένα μελλοντικό μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη, την ευημερία και την έγκαιρη παρέμβαση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ