Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός σε εμβολιασμένους είναι τρεις φορές συχνότερες σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και γενικότερα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό δείχνει μια νέα μεγάλη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές της Pfizer.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη ενισχυτικής τρίτης δόσης σε αυτά τα άτομα.

Ο κορωνοϊός σε εμβολιασμένους

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τη Μανουέλα Ντι Φούσκο της Pfizer. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Medical Economics».
Ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,28 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 16 ετών. Αυτοί, είχαν κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021.

Από αυτούς περίπου το 18% ήταν άνθρωποι με κατεσταλμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ήταν δηλαδή άνθρωποι με προχωρημένο HIV/AIDS, καρκίνο, νεφρική νόσο, ρευματικές ή άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις. Επίσης άνθρωποι που είχαν κάνει μεταμόσχευση οργάνου ή μυελού των οστών.

Αυτοί οι άνθρωποι, αποτελούσαν το 38% των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους, το 60% των νοσηλευθέντων μετά τον εμβολιασμό τους και το 100% των θανάτων των εμβολιασμένων.

Η αναλογία των λοιμώξεων Covid-19 σε εμβολιασμένους ήταν τριπλάσια μεταξύ των ατόμων με κατεσταλμένο/εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (0,18%) από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς τέτοιο πρόβλημα (0,06%).

Συνολικά, αφότου είχαν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, υπήρξαν μόνο 978 μολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένους (ποσοστό 0,08%). Οι 124 από αυτές τις λοιμώξεις breakthrough (το 13%) χρειάστηκαν νοσηλεία.

Από αυτές, οι 74 (60%) αφορούσαν άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά δύο ασθενείς πέθαναν.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές και δεν προστατεύουν κατά του κορωνοϊού.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here