Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Περισσότερα από 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης των άνω των 60 σε μια ημέρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και η επιβολή προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αύξησε τα ραντεβού για τη χορήγηση της πρώτης δόσης

Σχεδόν τριπλάσια ήταν τα ραντεβού πρώτης δόσης που προγραμματίστηκαν την Τρίτη (30.11), ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ, με τα χρήματα να πηγαίνουν για την ενίσχυση των δομών υγείας, σε όσους δεν συμμορφώνονται στην υποχρεωτικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, υπήρξε ραγδαία αύξηση και είναι ενδεικτικό πως κλείστηκαν σχεδόν τα τριπλάσια ραντεβού στη διάρκεια της ημέρας, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των τελευταίων δέκα ημερών για ραντεβού πρώτης δόσης, σε ό,τι αφορά τους πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν τα 2.600 την ημέρα. Την Τρίτη (30.11), μέχρι το απόγευμα, είχαν κλειστεί 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέα μέτρα: Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16/1, αλλιώς θα τους επιβάλλεται 100 ευρώ πρόστιμο τον μήνα που θα πηγαίνει σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται στους 550.000.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το διάστημα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου θα παρέχεται δωρεάν σε όλους ένα self test προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετάλλαξη Όμικρον: Το κρίσιμο 10ήμερο και το plan B της κυβέρνησης

Στη μετάλλαξη Όμικρον στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση και την ίδια στιγμή παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική της που αφορά στη στήριξη του ΕΣΥ, στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων

Από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν πως η χώρα και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν, παρά τις απόψεις που διατυπώνουν κάποιοι ειδικοί και γιατροί της πρώτης γραμμής. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη θα χρειαστούν ακόμη 10 ημέρες για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην στρατηγική που ακολουθείται.

Η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6/12, οπότε και την τρέχουσα εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, έστω και σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει περιοριστεί η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και είναι πολύ πιθανή μια ήπια αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας, αν και πιέζεται σημαντικά, υπάρχει η εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι δεν θα φτάσουν τους 856, που ήταν το ρεκόρ του τρίτου κύματος.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανεβάζει στροφές ο εμβολιασμός

Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και αποτελεί θετικό στοιχείο πως το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση κατέγραψε αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων, από το 71% στο 75%, μέσα σε 16 μόλις ημέρες τον Νοέμβριο. Συνολικά 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών προστέθηκαν σε δυο εβδομάδες στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί. Παράλληλα, χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών μειώθηκαν κατά 46.953 οι ανεμβολίαστοι πολίτες στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών (82,2% εμβολιασμένοι επί του συνολικού πληθυσμού των 60+).

Σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων της Επιχείρησης «Ελευθερία», στις 11 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκατ. ατόμων άνω των 12 ετών, 6.752.859 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκατ. ατόμων άνω των 12 ετών, ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, αυξήθηκε από τα 6.752.859 άτομα σε 7.139.551 άτομα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική και ταχεία αύξηση του ποσοστού από το 71% στο 75% (για όλους άνω των 12 ετών).

Παράλληλα, στις 11 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ήταν 593.209 άτομα. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, χάρη στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, οι ανεμβολίαστοι μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Plan B

Πάντως σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ή ανατραπούν τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, στην κυβέρνηση έχουν Plan B με περαιτέρω παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους από 2 σε 3 την εβδομάδα και η πρόβλεψη τα tests να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου για τις δραστηριότητές τους.

Επίσης η υποχρέωση για χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η μερική επαναφορά της τηλεργασίας και απαγόρευση πρόσβασης στους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα και φαίνεται πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν απαιτηθεί να εφαρμοστούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που είναι στο «συρτάρι». Το μόνο βέβαιο είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποκλείουν ακόμα και τοπικά lockdowns στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here