Θάλασσα: 5 λόγοι που η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία σου [vid]

Οι διακοπές στην παραλία και η παραμονή δίπλα στη θάλασσα ή τον ωκεανό είναι ευεργετικές για το σώμα και το μυαλό σας: εδώ είναι μερικά επιστημονικά στοιχεία που εξηγούν τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

  • Το χρώμα μπλε. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις των χρωμάτων μπλε και κόκκινου σε 600 άτομα μεταξύ 2007 και 2008, το χρώμα του ωκεανού και του ουρανού, που σχετίζονται με ανοιχτούς χώρους και μεγάλους ορίζοντες, εμπνέει ηρεμία και γαλήνη. Και αυτό ακριβώς λαχταρούν οι άνθρωποι ειδικά μετά από μια αγχωτική χρονιά.
  • Το ιδιόμορφο βιοκλίμα της. Υπάρχει ένας κλάδος της ιατρικής που ονομάζεται κλιματοθεραπεία που μελετά τις επιδράσεις των διαφορετικών βιοκλιμάτων στους ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ένα ωκεάνιο κλίμα είναι ιδιαίτερα καλό για την αναπνευστική οδό (αλλά δεν είναι κατάλληλο για όσους υποφέρουν από πονοκεφάλους μυϊκής έντασης). Το βιοκλίμα των παραθαλάσσιων περιοχών είναι ηρεμιστικό, καταπραϋντικό και βοηθά στην ανάρρωση από ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εποχιακών αλλεργιών και ακόμη και των καταθλιπτικών νευρώσεων.
  • Κυματισμοί. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ήχος της θάλασσας είναι θεραπευτικός. Σύμφωνα με τον William Dorfman, καθηγητή ψυχολογίας στο Nova Southeastern University, ο λευκός θόρυβος των κυμάτων που σπάνε στους βράχους χαλαρώνει τον εγκέφαλό μας και διεγείρει την παραγωγή χημικών ουσιών στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

 

  • Επανασύνδεση με τη Γη. Περπατώντας ξυπόλητοι/ες στην άμμο δημιουργούμε μια καλή σύνδεση με τη Γη και τις ρίζες της. Επίσης, τα πόδια έχουν πολλές νευρικές απολήξεις: γι’ αυτό οι μεγάλες βόλτες στην παραλία έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο σε αυτά αλλά σε ολόκληρο το σώμα.
  • Ηλιακό φως. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εφόσον το δέρμα προστατεύεται, είναι πραγματικά ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό: ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D που ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, η οποία είναι απαραίτητη όταν μεγαλώνουμε.
  • Τέλος, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την δύναμη του νερού. Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.

Ακολουθεί βίντεo:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here