Μετάλλαξη Όμικρον: Απίθανο να προκαλεί σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένους, λέει ο ιδρυτής της BioNTech


Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση, σημείωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech.

Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τόνισε ο Σαχίν. «Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης», δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

«Αναμένουμε ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός θα αυξήσει περαιτέρω την προστασία», πρόσθεσε ο Σαχίν.

Νωρίτερα, σε δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον προχώρησε ο επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, προβλέποντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον» σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο ίδιος, μάλιστα, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταφέρουν να παράξουν σε μεγάλη κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά στοχευμένα για την μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε στους Financial Times ο επικεφαλής της Moderna o υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα και ταχεία εξάπλωσή της συγκεκριμένης παραλλαγής στη Νότια Αφρική ότι η υπάρχουσα «σοδειά» εμβολίων θα πρέπει να τροποποιηθεί το 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ