Αθλητισμός καρδιά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου [vid]


Τις τελευταίες 4 δεκαετίες, πολυάριθμες επιστημονικές εκθέσεις έχουν εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας, της φυσικής κατάστασης και της καρδιαγγειακής υγείας. Επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που συγκαλούνται από οργανισμούς όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνδέουν την τακτική σωματική δραστηριότητα με την καρδιαγγειακή υγεία. Έως και 250.000 θάνατοι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδονται στην έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μελέτες που ακολούθησαν μεγάλες ομάδες ατόμων για πολλά χρόνια έχουν τεκμηριώσει τις προστατευτικές επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας για μια σειρά από μη καρδιαγγειακές χρόνιες παθήσεις, όπως ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Bλέπουμε υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών συμβάντων και υψηλότερο ποσοστό θνητότητας σε εκείνα τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Παρά τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί μια ουσιαστικά καθιστική ζωή, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών πληρούν τις ελάχιστες συστάσεις για δραστηριότητα όπως περιγράφονται από τις ομάδες ειδικών των CDC, ACSM και AHA.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης;

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους 5 κύριους παράγοντες κινδύνου (μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις μη φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων του αίματος, το κάπνισμα και την παχυσαρκία) για καρδιαγγειακή νόσο, όπως περιγράφεται από το AHA. Στοιχεία από πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού επεισοδίου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, και μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επέμβασης στεφανιαίας επαναγγείωσης (χειρουργική επέμβαση παράκαμψης ή στεφανιαία αγγειοπλαστική). Η τακτική άσκηση έχει ευνοϊκή επίδραση σε πολλούς από τους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Για παράδειγμα,

  • η άσκηση προάγει τη μείωση του βάρους και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • μπορεί να μειώσει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (το επίπεδο λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας [LDL]), καθώς και
  • τη συνολική χοληστερόλη και
  • μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη (το επίπεδο λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας [HDL]).
  • Στους διαβητικούς ασθενείς, η τακτική δραστηριότητα επηρεάζει ευνοϊκά την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

 

Αν και η επίδραση ενός προγράμματος άσκησης σε οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου μπορεί γενικά να είναι μικρή, η επίδραση της συνεχιζόμενης, μέτριας άσκησης στον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όταν συνδυάζεται με άλλες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής (όπως σωστή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και χρήση φαρμάκων), μπορεί να είναι σημαντική.

Πώς επηρεάζει η τακτική άσκηση τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

  • Αύξηση της ανοχής στην άσκηση
  • Μείωση σωματικού βάρους
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση της κακής (LDL και ολικής) χοληστερόλης
  • Αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης
  • Αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ