Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Omicron: Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν προστατεύουν από την παραλλαγή

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Omicron: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID-19 δεν θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες από την παραλλαγή Omicron. “Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών τον περασμένο χρόνο, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η omicron είναι διαφορετική“, δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ένα email στο Fox News.

«Ωστόσο, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία και διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός ενημερωμένου εμβολίου για την COVID-19, εάν είναι απαραίτητο».

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Omicron είναι περιορισμένα λόγω της πρόσφατης ανακάλυψής της.

Το ίδρυμα δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης της παραλλαγής για την ανοσία του εμβολίου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι είναι έτοιμο να παράγει μια νέα έκδοση του εμβολίου του – που αναπτύχθηκε με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca – εάν χρειαστεί.

Η παραλλαγή omicron βρισκόταν ήδη στην Ολλανδία όταν η Νότια Αφρική ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με αυτό την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ολλανδικές υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πού και πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολλά γνωστά για την παραλλαγή, αν και ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος από την παραλλαγή είναι “πολύ υψηλός” και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

Η Ιαπωνία και η Γαλλία ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα της νέας παραλλαγής την Τρίτη, μετά από κινήσεις την περασμένη εβδομάδα και αυτήν την εβδομάδα από πολλές χώρες να εφαρμόσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν αποθαρρυνθεί από τη Νότια Αφρική και τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν «σημαντικές αβεβαιότητες» σχετικά με την παραλλαγή, αλλά σημείωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα να έχει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να αποφύγει μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενισχύσει την ικανότητά της να εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο. Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here