Πλαστικά χοληστερόλη: Η χρήση των πλαστικών αυξάνουν την χοληστερίνη και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου


Τα πλαστικά είναι μέρος της σύγχρονης ζωής, είναι χρήσιμα. Όμως μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για το περιβάλλον και μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία. Πράγματι, η έκθεση σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με το πλαστικό, όπως η βασική χημική ουσία δισφαινόλη Α και οι φθαλικοί πλαστικοποιητές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στον άνθρωπο. Ποιοι υποκείμενοι μηχανισμοί το προκαλούν, ωστόσο, παραμένουν άγνωστοι. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Changcheng Zhou, έναν βιοϊατρικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, τώρα γεννά τις ελπίδες για την επίλυση του μυστηρίου. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Βρήκαμε ότι ο φθαλικός δικυκλοεξυλεστέρας ή DCHP συνδέεται ισχυρά με έναν υποδοχέα που ονομάζεται υποδοχέας pregnane X ή PXR”, δήλωσε ο Zhou, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή UCR. “Το DCHP «ενεργοποιεί» το PXR στο έντερο, προκαλώντας την έκφραση των βασικών πρωτεϊνών που απαιτούνται για την απορρόφηση και τη μεταφορά της χοληστερόλης. Τα πειράματά μας δείχνουν ότι το DCHP προκαλεί υψηλή χοληστερόλη στοχεύοντας τη σηματοδότηση PXR του εντέρου”. Το DCHP, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος πλαστικοποιητής φθαλικού άλατος, προτάθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως ουσία υψηλής προτεραιότητας για αξιολόγηση κινδύνου. Δεν είναι γνωστά ακόμη πολλά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του DCHP στους ανθρώπους.

“Από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε DCHP στην υψηλή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μοντέλα ποντικιών”, είπε ο Zhou. “Τα αποτελέσματά μας παρέχουν πληροφορίες και νέες κατανοήσεις για τον αντίκτυπο των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά στην υψηλή χοληστερόλη —ή δυσλιπιδαιμία— και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”. Η ομάδα του Zhou διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε DCHP είχαν στο αίμα τους «κεραμίδια» υψηλότερης κυκλοφορίας – μια κατηγορία μορίων κηρώδους λιπιδίου που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ανθρώπους – με τρόπο που εξαρτιόταν από το PXR. “Αυτό, επίσης, υποδεικνύει τον δυνητικά σημαντικό ρόλο του PXR στη συμβολή στις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων”, δήλωσε ο Zhou. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, ένα κορυφαίο περιοδικό στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ