Σε υψηλά δεκαετίας κινούνται οι τιμές του καφέ


Σε υψηλά δεκαετίας κινούνται οι τιμές του καφέ διεθνώς, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται νωρίτερα από το 2023.

Τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου για τον καφέ κυμαίνονται στα 2,46 δολάρια στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ είναι στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως δυσμενή καιρικά φαινόμενα επηρέασαν την παραγωγή στην Βραζιλία και το ίδιο θα ισχύσει όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2022 και ενδεχομένως το 2023.

Η αβεβαιότητα της αγοράς προέρχεται επίσης από τις συνθήκες που επικρατούν σε εξαγωγικές χώρες όπως η Αιθιοπία, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, και το Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού γεγονός θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή.

Το δυσμενές κλίμα επιβαρύνουν και οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, του κόστους μεταφοράς, αλλά και οι ελλείψεις containers που προκαλούν προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Κατά τους ίδιους αναλυτές η παραγωγή καφέ χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να ανταποκριθεί σε μια αλλαγή των τιμών, εκτιμώντας ότι αυτές θα παραμείνουν υψηλές και αμετάβλητες και στο μέλλον.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ