Βουλή: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60 άνω και την έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων και ΑμεΑ

Πέρασε στη Βουλή η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60 άνω. «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων και ΑμεΑ

Στην τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Στην τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε δημόσιες δομές, την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε ασθενείς με HIV και ηπατίτιδα Β, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισε η ΝΔ. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι» ψήφισε το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ δήλωσε «όχι». Η Ελληνική Λύση ψήφισε «όχι». Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών».

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε όσους γίνονται 60 όσο είναι σε ισχύ η ρύθμιση

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση επι της σχετικής τροπολογίας που προβλέπει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε όσους συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος της ρύθμισης. Στην ουσία, όποιος γίνεται 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστεί σε χρονικό διάστημα που θα ορίζει το Υπουργείο Υγείας, διαφορετιά θα του επιβάλλεται η κύρωση των 100 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι η Ολομέλεια απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε η Ελληνική Λύση για την τροπολογία με τον ισχυρισμός ότι περιορίζει την προσωπική ελευθερία και την ιδιωτική ζωή. Το αίτημα καταψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25.

Με αφορμή την απόφαση της αντιπολίτευσης να δηλώσει «παρών», ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «χαϊδεύει τους αντιεμβολιαστές».

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here