Άνοια: Τα φάρμακα για τον διαβήτη μειώνουν τον κίνδυνο σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή

Ενα αντιδιαβητικό φάρμακο, η σεμαγλουτίδη, διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο για τους διαβητικούς να εκδηλώσουν άνοια. Και θα χορηγείται σε άτομα με ήπια άνοια και ήπια νοητική διαταραχή στο πλαίσιο διεθνούς κλινικής μελέτης, στην οποία συμμετέχουν 40 χώρες. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ) Μάγδα Τσολάκη, στην Ελλάδα συμμετέχουν στη μελέτη, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, τέσσερα κέντρα εκ των οποίων το ένα στη Θεσσαλονίκη.

Τι λένε οι ειδικοί για την άνοια

«Κάνουμε αυτή την εκδήλωση για να ενημερωθεί ο κόσμος. Και να δούμε ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν στη μελέτη. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε μόνο όσους έχουν ήπια άνοια. Και όχι όσους είναι σε προχωρημένα στάδια. Το φάρμακο που χρησιμοποιούμε είναι η σεμαγλουτίδη. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τον σακχαρώδη διαβήτη. Έχει βρεθεί ότι οι διαβητικοί που το παίρνουν έχουν 53% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια» σημειώνει η κ. Τσολάκη. Παράλληλα, αναφέρει, ότι με αυτό το φάρμακο επιτυγχάνεται μείωση στον μεταβολισμό της γλυκόζης σημειώνοντας ότι στη νόσο Alzheimer ελαττώνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης διότι τα κύτταρα “αργοπεθαίνουν” και δεν χρησιμοποιούν τη γλυκόζη που είναι ο κύριος τροφικός παράγοντας του εγκεφάλου.

«Επίσης οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που παίρνουν σεμαγλουτίδη δεν παθαίνουν καρδιαγγειακά συμβάματα, συμπεριλαμβανομένων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Κάτι που σημαίνει ότι έχει συστηματική αντιφλεγμονώδη δράση. Δηλαδή, έχει να κάνει με τη φλεγμονή, και βοηθάει πραγματικά στην πρόληψη όλων αυτών των προβλημάτων που μπορεί να έχουν οι ηλικιωμένοι. Επίσης, βρέθηκε ότι βελτιώνεται η μνήμη σε ασθενείς οι οποίοι είναι παχύσαρκοι. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη είναι παχύσαρκοι. Επίσης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρατηρήθηκε μικρότερη νοητική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου. Αυτά σε ασθενείς με τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες. Όσον αφορά τις πραγματικές μελέτες, αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ και στη Δανία έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Η κ. Τσολάκη επισήμανε ότι στο πλαίσιο της μελέτης, το φάρμακο θα χορηγείται σε συνεργασία και με διαβητολόγους των ασθενών. Σημείωσε δε ότι με το φάρμακο αυτό μειώνονται μόνο οι τιμές σακχάρου όταν είναι υψηλές, ενώ στους μη διαβητικούς δεν μειώνει σχεδόν καθόλου τις τιμές του σακχάρου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here