Μετάλλαξη Όμικρον: Σκέψεις για έξτρα δόση εμβολίου – Ίσως έχει έρθει στην Ελλάδα


Αλλάζουν τα δεδομένα μετά τη δυναμική εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η χορήγηση μιας 4ης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό για να προστατευτεί από την Όμικρον.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σημείωσε πως το ενδεχόμενο αυτό το επεξεργάζονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», σημείωσε.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Όμικρον να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας. Όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Δηλαδή δεν μεταφέρονται  απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας. «Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις. Πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορονοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσονται», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ιδιαίτερα κρίσιμο, θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια. Και εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ