Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε πληρώνεται – Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή


Δώρο Χριστουγέννων 2021:Ολόκληρο το Δώρο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους μέχρι 21 Δεκεμβρίου – Πώς θα πληρωθεί σε εργαζόμενους σε αναστολή – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι από τη γνωστή φοροτεχνικό κυρία Σάνδρα Γεράγγελου που μίλησε στο Newsbomb.gr. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.

Η φοροτεχνικός κυρία Σάνδρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς και πότε θα λάβουν το φετινό Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Sandra.jpg
Η φοροτεχνικός Σάνδρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για το Δώρο Χριστουγέννων.

«Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21η Δεκεμβρίου. Φυσικά, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία» είπε η κυρία Γεράγγελου ενώ πρόσθεσε πως «υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών».

Όσοι εργαζόμενοι έχουν σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη τους χωρίς διακοπή, τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η φοροτεχνικός «αν η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 01/05 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους».

Σε αυτήν την περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
  • Οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

«Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας)» διευκρίνισε η κυρία Γεράγγελου.

Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων με ένα κλικ

Οι εργαζόμενοι μπορούν, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούνται.

Τα Δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

«Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή από (01/05) θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές» επισημαίνει η φοροτεχνικός.

  1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων το αργότερο μέχρι την 21.12.2021, βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.
  2. Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλ. στα 534 ευρώ).

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού» κατέληξε η κυρία Γεράγγελου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ