Φάτε (μάτια) Ψάρια!

ΕΛΛΑΔΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ  ΨΑΡΙΩΝ

Στην Ελλάδα παρόλη  τη θεωρητικά εύκολη πρόσβαση δεν τρώμε πολλά ψάρια. Οι  Έλληνες καταναλώνουμε 1 μερίδα ψάρια την εβδομάδα, πολύ λιγότερο από όσο συστήνεται (2 φορές ανά εβδομάδα). Ένας λόγος είναι η τιμή των ψαριών, που καθιστά απαγορευτική τη συχνή κατανάλωση. Ένας άλλος λόγος είναι ο σκεπτικισμός που υπάρχει έναντι των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Για αυτό μερικές φορές αρκούμαστε να τα βλέπουμε μόνο στους πάγκους, των ιχθυοπωλείων, ή στις …πινακοθήκες. ¨Όπως πχ. στον πίνακα τα «Ψάρια» που είναι έργο του Νικόλαου Γύζη από το 1890. έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, ο οποίος αρεσκόταν στη still life τέχνη.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε συνοπτικά μερικά θετικά και αρνητικά σχόλια που προκύπτουν από την κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Ασφαλώς και δεν εξαντλούνται σε αυτόν τον πίνακα τα θετικά και αρνητικά..

θετικά αρνητικά
«Ανακούφιση» για τα άγρια ψάρια Μπορεί να χρησιμοποιούνται αυξητικές ορμόνες
Περιορισμός υπεραλιείας Πιθανή χρήση αντιβιοτικών
Συγκράτηση τιμών, επίτευξη χαμηλότερων τιμών Σκεπτικισμός καταναλωτών γιατί τα ψάρια δε μεγαλώνουν ούτε αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον
Σταθερή πρόσβαση καταναλωτών στα ψάρια Μόλυνση των τοπικών και γειτονικών υδάτων
Προμηθεύει με φτηνότερο τρόπο τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά Τα «καλλιεργούμενα ψάρια» διαφεύγουν και επηρεάζουν τους πληθυσμούς άγριων ψαριών

 

Οι ιχθυοπαραγωγοί ασφαλώς δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουν αναπτύξει Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ιχθυοπαραγωγών, για την καλύτερη προώθηση υπεύθυνης ανάπτυξης και διαχείρισης ενός βιώσιμου Ευρωπαϊκού τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων τροφίμων με σεβασμό στο περιβάλλον και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Από το 2016 έχει ιδρυθεί η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν πιστοποίηση και συλλογική σήμανση “Fish from Greece”.

Αν με ρωτήσετε αν τρώω ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, η απάντηση είναι ναι. Καταφεύγω σε εταιρείες που ακολουθούν πιστά τους κανόνες και δε χρησιμοποιούν «υπερεντατικές τακτικές». Θα μου πεις τώρα αυτή είναι η λύση; Μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό;

Δεν είναι όλα ρόδινα, όμως σαφώς και πρέπει να πιέζει η κοινωνία των πολιτών σε ιχθυοκαλλιέργειες «καλές, καθαρές, πράσινες».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here