Αγορά ακινήτου: Τα πέντε «must» που τσεκάρουμε πριν καταλήξουμε


Η αγορά ακινήτου δεν είναι ποτέ μια «τυχαία υπόθεση», αλλά αντίθετα, πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που αξίζει όλη μας την προσοχή.

Είτε πρόκειται να αγοράσουμε ακίνητο για ιδιοκατοίκηση είτε για να επενδύσουμε τα χρήματά μας, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε κάνει την καλύτερη αγορά: Πως εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύσαμε τα δεδομένα, σκεφτήκαμε διεξοδικά τις παραμέτρους και η απόφασή μας μόνο τυχαία δεν ήταν. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πέντε στοιχεία που οφείλουμε οπωσδήποτε να δούμε αναλυτικά πριν αγοράσουμε ένα ακίνητο. Πέντε «must» που πρέπει να τσεκάρουμε ότι το εν λόγω ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις και ικανοποιεί τις προδιαγραφές που θέτουμε και άρα δεν κρύβει «παγίδες» που θα έκαναν την αγορά μας να μοιάζει με… φούσκα.

#1 Η περιοχή και οι προοπτικές της

Είναι βέβαιο πως η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο μας ενδιαφέρει και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επόμενη κίνησή μας. Είναι σημαντικό όμως να εξετάζουμε λίγο αναλυτικότερα τη γενική κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν παίζει σπουδαίο ρόλο ο τωρινός χαρακτήρας της περιοχής, είναι όμως εξίσου σημαντικό να διερευνήσουμε τις μελλοντικές της προοπτικές. Η αγορά ακινήτου δεν είναι, τις περισσότερες φορές, «προσωρινή» αλλά μακροχρόνια επένδυση και αξίζει να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε πώς πρόκειται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

#2 Η κατανάλωση/σπατάλη ενέργειας

Είναι αλήθεια πως τα σπίτια στη χώρα μας είναι – κατά βάση – ενεργοβόρα. Δεν διαθέτουν κατάλληλη μόνωση και ενεργειακά κουφώματα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει συνέπειες ως προς τη θέρμανση ή την ψύξη του χώρου, τον χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα. Ένα σπίτι που είναι κατάλληλα θωρακισμένο τότε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι περιορισμένο, με διπλό όφελος: Και για το πορτοφόλι μας και για το περιβάλλον.

#3 Η γειτονιά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της

Ανεξάρτητα από τη γενικότερη περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο που μας ενδιαφέρει, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και τη συγκεκριμένη γειτονιά. Πόσο κοντά βρίσκονται τα καταστήματα που θα μας εξυπηρετήσουν στις καθημερινές μας ανάγκες; Πόσο εύκολες είναι οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Εάν πρόκειται για το σπίτι που θα κατοικήσουμε με την οικογένειά μας, είναι καλό να ελέγξουμε και τα σχολεία της περιοχής, αλλά και τους αθλητικούς ή ελεύθερους χώρους, ενδεχομένως. Στη συνέχεια, αξιολογούμε ποιες από αυτές τις προϋποθέσεις καλύπτονται επαρκώς και με ποιον τρόπο: Για παράδειγμα, μία μεζονέτα συνολικού εμβαδού 127 τ.μ. στην περιοχή της Αρτέμιδας, μπορεί να εξυπηρετεί ακόμα και για κύρια, εφόσον μας καλύπτουν οι προδιαγραφές της: Τα υπνοδωμάτια, τα w.c., αλλά και η θέση της, μόλις ένα χιλιόμετρο από την παραλία.

#4 Το πάρκινγκ και οι βοηθητικοί χώροι

Το αυτοκίνητό μας είναι σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο και ο χρόνος μας υπερπολύτιμος. Έτσι λοιπόν, ούτε θέλουμε να «χάνουμε χρόνο» ψάχνοντας κατάλληλη θέση πάρκινγκ, ούτε να ανησυχούμε για το αν το αυτοκίνητό μας είναι ασφαλές ενώ το έχουμε παρκάρει «στη γειτονιά». Σπίτια με υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, όπως το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 138,76 τμ. στη Νέα Κηφισιά, κερδίζουν αυτομάτως πολλούς πόντους στις προτιμήσεις μας. Το συγκεκριμένο πολυτελές διαμέρισμα μάλιστα, διαθέτει μεγάλο ενιαίο χώρο κουζίνας – καθιστικού με τζάκι, τρία ευρύχωρα υπνοδωμάτια, βεστιάριο και τρία μπάνια, βεράντα, πόρτα ασφαλείας και ενεργειακά κουφώματα, ενώ εκτός από το υπόγειο πάρκινγκ για δύο αυτοκίνητα, διαθέτει και αποθήκη επιφάνειας 16 τμ.

#5 Μας «ταιριάζει» το ακίνητο;

Μπορεί να φαίνεται έως και απλοϊκό ζήτημα, όμως είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα δεδομένα και να αποφασίσουμε με ψυχραιμία αν πράγματι μπορούμε να ζήσουμε σε αυτό το σπίτι που πρόκειται να αγοράσουμε. Είναι πιθανό, ένα ακίνητο που ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε, τελικά να ταιριάζει στις ανάγκες μας ή και να δημιουργήσει προοπτικές που δεν είχαμε σκεφτεί έως τότε. Από την άλλη, δεν πρέπει να μένουμε στη θεωρία και να αξιολογούμε ως ιδανική μία επιλογή που μοιάζει να πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά μας δημιουργεί – για κάποιον λόγο – δισταγμούς. Το ίδιο το ακίνητο, εφόσον είναι καλή ευκαιρία θα κερδίσει το ενδιαφέρον μας, τόσο εάν αφορά στο επόμενο σπίτι μας όσο και μία επένδυση που θέλουμε να κάνουμε και έτσι θα «καθοδηγήσει» την επένδυσή μας.

Η αγορά ακινήτου είναι μία υπόθεση που απαιτεί από εμάς συγκροτημένη σκέψη και αναλυτική αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη και η εμπειρία των ειδικών η αναζήτηση πληροφοριών στο πρώτο βήμα μέσω αξιόπιστων πλατφορμών όπως η altamiraproperties.gr της doValue μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες πριν από μία τέτοια επένδυση και επομένως δεν θα πρέπει να διστάζουμε να τους απευθυνθούμε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ