Κρεατόπιτα: Μια χορταστική συνταγή με μοσχάρι και λαχανικά


Όλοι πιστεύω έχουμε αναμνήσεις από τις πίτες που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Μία από αυτές ήταν και η κρεατόπιτα! Η δική μου η γιαγιά πάντα έφτιαχνε την πίτα της με μοσχαρίσιο κρέας. Μπορεί να γινόταν το φαγητό λίγο βαρύ, αλλά η νοστιμιά του… δεν περιγράφεται!!! Το κρέας του μοσχαριού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Βέβαια, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να το καταναλώνουμε συχνά, καθώς μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για την υγεία μας.

Η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της χοληστερόλης και σε τροφική δηλητηρίαση. Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 1 – 2 φορές το μήνα. Επομένως, αν έχετε στο μυαλό σας να φτιάξετε την πίτα με το μοσχάρι και τα λαχανικά, φροντίστε να μην έχετε φάει πολύ κόκκινο κρέας μέσα στο μήνα. Επίσης, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο στο συγκεκριμένο φαγητό, γιατί θεωρείται από τις πιο δύσκολες πίτες.

Πίτα με μοσχάρι και λαχανικά

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο για πίτες
  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μπουκιές
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ. σ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 500 ml μαύρη μπίρα
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις πατάτες και τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 6′- 7′, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2′.
3. Προσθέτουμε τη μαύρη μπίρα, το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Σε ένα πυρέξ απλώνουμε το μείγμα του κρέατος και από πάνω απλώνουμε τα φύλλα ζύμης, ώστε να καλύπτουν το μείγμα. Καλύπτουμε καλά όλες τις άκρες για να σφραγίσει.
5. Με μια βούρτσα απλώνουμε το χτυπημένο αβγό στις άκρες της πίτας αλλά και σε όλη την επιφάνεια.
6. Ψήνουμε για 40′-45′ μέχρι να ροδίσει.

Καλή μας απόλαυση!!!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ