ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός – Απομακρύνεται ο κίνδυνος του shutdown


Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε προσωρινό προϋπολογισμό που εγγυάται χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος shutdown, δηλαδή της αναστολής λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του, που θα έριχνε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία από το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο νόμος αυτός μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, ανάμεσά τους οι Τεντ Κρουζ, Μάικ Λι και Ρότζερ Μάρσαλ, απειλούν να προκαλέσουν νέο shutdown σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Το σώμα έχει προθεσμία να εγκρίνει τον προσωρινό προϋπολογισμό ως σήμερα Παρασκευή τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μόλις ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων τάχθηκε υπέρ του προσωρινού προϋπολογισμού, που τελικά πέρασε με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά.

Εάν προκαλείτο αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους ενόψει των εορτών, το πολιτικό κόστος θα ήταν βαρύ και για δύο κόμματα, ιδίως όμως για τη συμπολίτευση, τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν εντελώς οριακά το Κογκρέσο.

Ακόμη πιεστικότερη είναι η επόμενη προθεσμία, αυτή που αφορά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού (28,9 τρισ. δολάρια), που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Εάν το όριο δανεισμού δεν μεγεθυνθεί ή αρθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, με καταστροφικές συνέπειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ