Νότια Αφρική: Τα κρούσματα covid διπλασιάζονται σε διάστημα 24 ωρών λόγω της παραλλαγής “όμικρον”

Νότια Αφρική: Τα νέα κρούσματα covid-19 στη Νότια Αφρική σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μια μέρα, ανέφεραν οι αρχές την Τετάρτη, σηματοδοτώντας μια δραματική αύξηση στη χώρα όπου οι επιστήμονες εντόπισαν την παραλλαγή όμικρον την περασμένη εβδομάδα. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 8.561 την Τετάρτη από 4.373 μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής omicron.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία, οι γιατροί στη Νότια Αφρική είναι λένε ότι οι αναφερόμενοι ασθενείς με την παραλλαγή όμικρον παρουσιάζουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής. Προειδοποιούν όμως ότι είναι νωρίς.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να δούμε πραγματικά έναν σοβαρό διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των κρουσμάτων καθώς προχωράμε ή καθώς εξελίσσεται η εβδομάδα», είπε στο Associated Press ο Dr. Nicksy Gumede-Moeletsi, περιφερειακός ιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται στη Νότια Αφρική». Η Νότια Αφρική είχε δει μια περίοδο χαμηλής μετάδοσης στις αρχές Νοεμβρίου με μέσο όρο επτά ημερών περίπου 200 νέα κρούσματα την ημέρα, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται γρήγορα. Τα νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν την Τετάρτη αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό θετικότητας 16,5% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, από το ποσοστό 1% στις αρχές Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη άνοδος της Νότιας Αφρικής, λόγω της παραλλαγής δέλτα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είδε καθημερινά νέα κρούσματα να φτάνουν στο ανώτατο όριο άνω των 20.000. Με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Νότια Αφρική έχει καταγράψει περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 90.000 θανάτων.

Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι η παραλλαγή Omicron ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά είναι πολύ πιθανό, λένε οι ειδικοί.

Οι τυπικές δοκιμές PCR μπορούν να υποδηλώσουν ότι ένα θετικό κρούσμα προκαλείται από την omicron, αλλά μόνο μια πλήρης γενετική αλληλουχία μπορεί να το επιβεβαιώσει. Εργαστήρια στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα κάνουν επειγόντως γονιδιωματική αλληλουχία για να μελετήσουν περιπτώσεις όμικρον προκειμένου να δουν εάν είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, προκαλεί πιο σοβαρά κρούσματα COVID-19 ή εάν αποφεύγει την προστασία από τους εμβολιασμούς, είπε ο Gumede-Moeletsi.

“Τα τρέχοντα δεδομένα που έχουμε είναι ακόμη πολύ περιορισμένα. Επομένως, υπάρχουν τόσα πολλά πρόσθετα χαρακτηριστικά αυτού του ιού που οι ερευνητές ασχολούνται με τη μελέτη, εκ των οποίων η μεταδοτικότητα είναι ένα από αυτά. Η σοβαρότητα είναι επίσης ένα άλλο”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές πρέπει επίσης να ανακαλύψουν εάν τα τρέχοντα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά εναντίον της.

Οι νοσηλείες για την COVID-19 αυξάνονται στη Νότια Αφρική, αλλά όχι με τον δραματικό ρυθμό των νέων κρουσμάτων.

Η παραλλαγή όμικρον ανιχνεύθηκε σε πέντε από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής και αντιπροσώπευε το 74% των γονιδιωμάτων του ιού που προσδιορίστηκε η αλληλουχία τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της χώρας.

Η παλαιότερη ανίχνευση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική μπορεί να έγινε στις 8 Νοεμβρίου στην επαρχία Γκαουτένγκ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο. Είπε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η παραλλαγή δέλτα αντιπροσώπευε τα περισσότερα γονιδιώματα που προσδιορίστηκαν σε αλληλουχία στη χώρα, αλλά τον Νοέμβριο η παραλλαγή όμικρον την ξεπέρασε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here