Εξοικονόμηση χρημάτων: Πώς να κάνετε οικονομία στο σπίτι εύκολα και αποτελεσματικά


Η οικονομία του σπιτιού ή του πορτοφολιού μας, μπορεί μοιραία να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πειρασμοί γύρω μας άλλωστε, είναι πια πάρα πολλοί και τα χρήματα ολοένα και λιγοστεύουν. Παρ’ όλα αυτά, αν βάλετε τον εαυτό σας σε πρόγραμμα, δεν είναι αδύνατον να μαζέψετε χρήματα, ώστε σε πρώτη φάση να κάνετε ένα καλό “κομπόδεμα”, που κανονικά όλοι θα πρέπει να έχουμε για ώρα ανάγκης και δεύτερον, να μαζέψετε χρήματα για να κάνετε ή να αγοράσετε κάτι, που επιθυμείτε πολύ, αλλά το κόστος του σας είναι προσωρινά απαγορευτικό. Πολλές φορές άλλωστε, το να κάνετε οικονομία μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι να κάνουμε την αρχή. Γι’ αυτό, παρακάτω θα δείτε ορισμένους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν. Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε. Κυριολεκτικά. Θα σας χρειαστεί.

  • Καταγράψτε το μηνιαίο εισόδημά σας. Ακριβώς, με λεπτομέρειες και μην αφήσετε τίποτα εκτός. Είτε αυτό είναι ο μισθός σας, είτε κάτι που βγάζετε on the side, πρέπει να καταγραφεί, ώστε να γνωρίζετε ποια ακριβώς είναι η δυναμική του πορτοφολιού σας.
  • Σημειώστε όλες τις αγορές σας, αναλυτικά. Ακόμα κι εκείνο το αθώο καφεδάκι που παραγγέλνετε, ακόμα κι εκείνο το τοπάκι που βρήκατε σε προσφορά, το σούπερ μάρκετ. Όλα. Στο τέλος του μήνα, θα δείτε, ότι πολλές από αυτές τις αγορές δεν τις χρειαζόσασταν πραγματικά και αναλόγως, θα προσέξετε να μην τις ξανακάνετε και τον επόμενο μήνα.
  • Κόψτε ή μειώστε το ντελίβερι, γιατί δεν λέω, είναι εύκολο, ωραίο, ελκυστικό και γευστικότατο. Άσε που για να απολαύσεις αυτό που θες, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, από το να πιάσεις το κινητό σου. Παρόλα αυτά, μειώνοντας τη χρήση του ντελίβερι και θα μάθετε να τρώτε πιο υγιεινά και η τσέπη σας θα μείνει, αρκετά πιο γεμάτη.
  • Προσπάθησε να κάνεις οικονομία στους πάγιους λογαριασμούς. Καταρχήν, φρόντισε όλες οι λάμπες του σπιτιού σου να είναι χαμηλής κατανάλωσης. Ακόμα, μην χρησιμοποιείς το κλιματιστικό όταν δεν το χρειάζεσαι, ή άλλαξε πάροχο σε ίντερνετ και ρεύμα, αν οι τιμές τους δεν είναι ικανοποιητικές για σένα. Με όλα τα παραπάνω και την τσέπη σου θα προσέξεις, αλλά και το περιβάλλον. Άρα, διπλό το καλό.
  • Πρόσεξε τις αγορές που κάνεις μέσω ίντερνετ. Μπορεί να είναι εύκολο να αγοράσεις ένα μπιχλιμπίδι από το ίντερνετ, αλλά πριν πατήσεις “ολοκλήρωση συναλλαγής”, αναρωτήσου αν όντως χρειάζεσαι αυτό που πας να αγοράσεις.
  • Τέλος, είναι απαραίτητο, να πάρετε έναν κουμπαρά. Όχι όμως έναν οποιοδήποτε κουμπαρά. Πρέπει να πάρετε έναν κουμπαρά, από αυτούς του παλιούς, που για να τον αδειάσετε, πρέπει να τον σπάσετε. Κάθε μέρα, προσπαθήστε να βάζετε μέσα έστω και λίγα κέρματα. Κάθε μέρα όμως. Σιγά σιγά, θα δείτε ότι θα γεμίσει και όταν πια γεμίσει και θα τον ανοίξετε, θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα δείτε, ότι δεν είναι αδύνατον να εξοικονομήσουμε κάποια παραπάνω χρήματα που χρειαζόμαστε, για τον οποιονδήποτε σκοπό μας. Θέλει απλώς οργάνωση και προσήλωση στον στόχο!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ