Αποκλείει αύξηση επιτοκίων το 2022 η Λαγκάρντ – Καμία αλλαγή στάσης για τον πληθωρισμό


«Απίθανη» χαρακτήρισε μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ το 2022 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως θα αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποφασίσει για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης στις 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που θα παρουσιάσει επίσης νέες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαράξει μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων, καθώς οι αγορές χρειάζονται να έχουν μια ένδειξη για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Πολλοί έχουν καλέσει την ΕΚΤ να αποφύγει να πάρει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στο ΔΣ του Δεκεμβρίου, εξαιτίας των πρόσφατων υψηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την μετάλλαξη Όμικρον.

Ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την πιθανότητα να πιέσουν για μια απόφαση το 2022, ελπίζοντας ότι μια καθυστέρηση θα φέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν τρόποι να παρασχεθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next και προσέθεσε: «Πρέπει να δείξουμε πολύ καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να δράσει».

«Πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ τον επόμενο Μάρτιο, και θα θέσει σε εφαρμογή άλλα εργαλεία για να καλυφθεί το κενό.

Η Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε στο ποιες επιλογές θα εξεταστούν στη συνάντηση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά τόνισε πως διατηρεί την άποψη ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ), θα τελειώσει, και ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να αυξηθούν στο επόμενο έτος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ