Κώστας Νταλούκας στο healthweb.gr : Αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά κάτω του ενός έτους


Για το στέλεχος Όμικρον SARS-CoV-2 αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών τόσο  κατά του κορωνοϊού όσο  και των παιδικών ασθενειών , μίλησε ο Παιδίατρος και  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κύριος  Κώστας Νταλούκας στην εκπομπή Opinion Health, με την Νικολέτα Ντάμπου .

Κύριε Νταλούκα, να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί εμφανίζονται οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού;

Όλοι οι ιοί στην διαδικασία της αναπαραγωγής τους, του πολλαπλασιασμού τους, κάνουν μεταλλάξεις. Διότι ο ιός χρησιμοποιεί τα δικά μας κύτταρα προκειμένου να αναπαράξει τον εαυτό του και στην αναπαραγωγή αυτή η οποία γίνεται, γίνονται λάθη, τυχαία λάθη. Άρα ,λοιπόν , σε αυτά τα τυχαία λάθη μπορεί να παραχθεί ένα στέλεχος το οποίο να είναι ισχυρότερο από τα άλλα, με την έννοια είτε να προσβάλλει με περισσότερα συμπτώματα, πιο σοβαρά, είτε να πολλαπλασιάζεται γρηγορότερα αλλά είναι τυχαίες οι μεταλλάξεις. Όπως καταλαβαίνετε,  εκεί που έχουμε μεγάλο αριθμό πολλαπλασιασμού και άρα στον πληθυσμό ο οποίος έχει πάρα πολλά κρούσματα και στα κύτταρά μας μέσα γίνονται τρισεκατομμύρια πολλαπλασιασμοί αυτοί του ιού είναι πολύ πιθανό να συμβεί μία τυχαία μετάλλαξη, μία παραλλαγή δηλαδή, στο γενετικό υλικό του ιού, αντί να μπει στη συγκεκριμένη θέση κάτι να μπει κάτι άλλο, από λάθος και προκύπτει κάτι διαφορετικό.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον SARS-CoV-2; Υπάρχουν κάποια στοιχεία;

Γνωρίζουμε ότι αφορά στην ακίδα, η ακίδα, γι’ αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν είναι το κομμάτι του ιού, του κορωνοϊού που συνδέεται με τα κύτταρά μας, αυτή είναι υπεύθυνη, είναι δηλαδή το ‘’κλειδί’’ που ξεκλειδώνει τα κύτταρά μας και βάζει ο ιός το γενετικό του υλικό, μπαίνει μέσα στα κύτταρά μας. Αυτό λέγεται ακίδα το ‘’κλειδί ‘’ αυτό. Εκεί, συμβαίνουν οι μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές είναι σημαντικές διότι η προσπάθεια των εμβολίων είχε στοχεύσει και των αντισωμάτων, παραγωγής αντισωμάτων που είχαν φτιάξει, αυτά τα περίφημα μονοκλωνικά αντισώματα, στοχεύουν σε αυτή την ακίδα, ώστε να την εμποδίσουν να συνδέεται με τα κύτταρά μας και να μην μπορεί ο ιός να μπει στα κύτταρά μας. Όμως φαίνεται ότι το στέλεχος Όμικρον  έχει κάνει περισσότερες μεταλλάξεις στο σημείο εκείνο από ότι είχαν κάνει οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού και αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα. Δηλαδή , φοβόμαστε πως το ‘’κλειδί’’ αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορούμε πια ούτε με τα αντισώματα ούτε με τα εμβόλια να το μπλοκάρουμε και ο ιός ανενόχλητος μπαίνει στα κύτταρά μας.

 Φαίνεται μέχρι τώρα να είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον;

Έτσι φαίνεται από κάποια στοιχεία αλλά νομίζω, ότι είμαστε πάρα πολύ νωρίς και θα έλεγα στον κόσμο να μην ανησυχεί τόσο πολύ, έχουν προκύψει και στο πρόσφατο παρελθόν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, παραλλαγές άλλες οι οποίες εξαφανίστηκαν στη συνέχεια. Νομίζω ότι δεν το ξέρουμε, νομίζω ότι δεν ξέρουμε ποια είναι η σοβαρότητα αυτής της παραλλαγής, δεν ξέρουμε εάν κάνει σοβαρότερη νόσο, απομένει να τα δούμε, διότι θα μελετηθεί αυτή η παραλλαγή του ιού σε εργαστήρια και θα έχουμε πιστεύω απαντήσεις στις επόμενες 10-15 μέρες το πολύ. Αλλά προς το παρόν οι γνώσεις μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες και όποιος βγει και βιάζεται να κάνει τον προφήτη μάλλον κάνει λάθος.

Ναι γιατί εμφανίστηκε και πάρα πολύ πρόσφατα, πριν λίγες ημέρες ουσιαστικά, οπότε φαίνεται να υπάρχουν και νέα συμπτώματα πέρα από αυτά που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη ΑΛΦΑ και ΔΕΛΤΑ SARS-CoV-2 ; Έχει και κάποια νέα συμπτώματα;

Όχι , δεν έχω διαβάσει για νέα συμπτώματα απλώς άκουσα κι εγώ, ότι και εσείς φαντάζομαι από τα δελτία ειδήσεων ότι ίσως να είναι πιο ήπιο, άλλα δελτία λένε ίσως να είναι πιο σοβαρό, γι’ αυτό σας λέω υπάρχει μάλλον παραπληροφόρηση αυτή τη στιγμή, οπωσδήποτε όμως αυτό το στέλεχος αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν ένα στέλεχος ανησυχίας, έτσι λέγεται, variant of concern, που σημαίνει παραλλαγή ανησυχίας που μας βάζει σε μία εγρήγορση, δηλαδή θα πρέπει να κινηθούμε και καλά κάνουμε και κινούμαστε πριν να είναι αργά για να δούμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Αλλά τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αυτά που είναι γνωστά και σε μένα, μέσα από αυτά που διαβάζω δεν είναι πολλά, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, θα το δούμε, πολύ σύντομα.

Κύριε Νταλούκα,  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την χορήγηση ενός εμβολίου και για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών το οποίο στην Ελλάδα θα έρθει μετά τις 20 Δεκεμβρίου από ότι μας ενημέρωσαν και από το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας, ο κύριος Θεμιστοκλέους. Ποια είναι η γνώμη σας για τον εμβολιασμό των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες από 5 μέχρι 11;

Δείτε κυρία Ντάμπου, το εμβόλιο αφορά στο εμβόλιο της Pfizer. Το εμβόλιο αυτό που αφορά στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω μέχρι την ηλικία των 5 ετών, καταρχάς πήρε από τις 5 Νοέμβρη που μας πέρασε, άδεια για να γίνεται στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενέκρινε το FDA, ένας πολύ μεγάλος Οργανισμός, Διεθνούς κύρους και αναγνώρισης. Στη συνέχεια, οι μελέτες από την εταιρεία Pfizer, πήγαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον EMA, ο οποίος έδωσε και αυτός το πράσινο φως λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Η συνέχεια είναι ότι αυτό το πράσινο φως ήρθε και στις Ευρωπαϊκές χώρες τις άλλες άρα και στη δική μας την χώρα και πιστεύω ότι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που αποτελείται από άριστους επιστήμονες θα δώσει την έγκρισή της, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ξέρω αν θα βάλει προϋποθέσεις, έχω την αίσθηση ότι δεν θα βάλει προϋποθέσεις και θα δώσει την έγκριση λοιπόν για να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και πάνω. Το εμβόλιο αυτό είναι ένα ιδιαίτερο εμβόλιο, δεν είναι όπως το εμβόλιο που κάνουμε στους ενήλικες, έχει το 1/3 της δόσης μόνο, δεν είναι ολόκληρη η δόση που κάνουμε εμείς, είναι το 1/3 της δόσης αλλά θα γίνεται και αυτό σε δύο δόσεις όπως γίνεται στους ενήλικες. Στη χώρα μας πράγματι έτσι είπε το Υπουργείο Υγείας, άκουσα όμως σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πιθανό να δοθεί στην κυκλοφορία ίσως και νωρίτερα, μπορεί και μετά τις 13 Δεκέμβρη 2021, θα το δούμε αυτό.

Άρα η διαφορά του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες είναι μόνο η δοσολογία, δεν αλλάζει κάτι στη σύνθεσή του, σωστά;

Σωστά.

Κύριε Νταλούκα, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τα παιδιά; Δηλαδή,  εμβολιάζουμε τα παιδιά για τη δική τους προστασία ή για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας ;

Κυρία Ντάμπου το εμβόλιο καταρχάς προστατεύει  αυτόν που το κάνει. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας στον εμβολιασμό. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, ζώντας λοιπόν τραγικές στιγμές και στην χώρα μας λόγω της πανδημίας  αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα το τελευταίο διάστημα, με πάρα πολλούς θανάτους, με πάρα πολλές εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και βλέποντας ότι αφορά και σε παιδιά και η εμπειρία μας έρχεται και από άλλες χώρες οι οποίες είχαν το φαινόμενο αυτό νωρίτερα από εμάς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα,  είχαν πάρα πολλά κρούσματα το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό αποφάσισαν και την επέκταση του εμβολιασμού και στα παιδιά. Άρα ,λοιπόν, ναι μεν τα παιδιά δε νοσούν το ίδιο, όπως και οι ενήλικες, κινδυνεύουν λιγότερο μάλλον, να το πούμε, κινδυνεύουν λιγότερο, οι πιθανότητες να κινδυνέψει από σοβαρή νόσο ένα παιδί είναι λιγότερες, όμως δεν είναι μηδενικές, είναι πιθανότητες που όσο τα κρούσματα στην κοινότητα αυξάνονται τόσο και τα παιδιά θα προσβάλλονται και κάποια από τα παιδιά θα καταλήξουν στα νοσοκομεία, στις μονάδες ή μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή τους. Αυτό, είναι λοιπόν το ένα κεφάλαιο που αφορά στο εμβόλιο και στην προστασία του παιδιού.

  • Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, ότι αν αφήσουμε τα παιδιά ανεμβολίαστα τότε κινδυνεύουν αν κολλήσουν κορωνοϊό, διότι κορωνοϊό θα κολλήσουν, αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του κόσμου, δεν υπάρχει κανείς ,  να μην αυταπατάται ο κόσμος,  ότι δεν θα κολλήσω κορωνοϊό επειδή φοράω τη μάσκα, παίρνω μέτρα προστασίας και προσέχω, Αυτό δεν υπάρχει άρα θα κολλήσουν κορωνοϊό οι πάντες, σε βάθος χρόνου, είναι θέμα χρόνου. Άρα αν κολλήσουν κορωνοϊό τα παιδιά, όταν θα κολλήσουν, ναι μεν υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος της ζωής και της υγείας τους, υπάρχουν όμως και απώτερα προβλήματα που δημιουργούνται ένα μήνα μετά τη νόσο και αφού θα έχουν αναρρώσει και μπορεί ακόμα και στα παιδιά να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα που έχουν ασυμπτωματικά περάσει τη νόσο, και είναι αυτό που ίσως γνωρίζει τελευταία ο κόσμος σαν μακροχρόνια covid ή long covid στα αγγλικά και επίσης υπάρχει και μία άλλη επιπλοκή που λέγεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, πολύ σοβαρό και αυτό, σπανιότερο. Επίσης, εμβολιάζοντας τα παιδιά θα τους δώσουμε πίσω την εκπαιδευτική τους ζωή, θα μπορέσουν να συνεχίζουν τα σχολεία, γιατί έχουμε αρκετά κρούσματα σε σχολεία, όπως ίσως και πολλά κρούσματα σε σχολεία και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα και μέχρι πότε θα συνεχίσουν τα παιδιά να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ ή να κάνουν rapid τεστ ή άλλου είδους τεστ και να πηγαίνουν και να κολλάνε και να μεταφέρουν τη νόσο στο σπίτι .

Αυτό, προστατεύουν και τους γονείς και τους παππούδες.

Ακριβώς, τις ευπαθείς ομάδες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάει ο κόσμος ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας,  οι οποίοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, είτε αυτοάνοσο είτε οποιοδήποτε άλλο και άρα κινδυνεύουν έστω κι αν έχουν κάνει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις. Θέλουμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατέψουμε, τα παιδιά αν κολλήσουν στο σχολείο θα το μεταφέρουν στο σπίτι.

Αυτό γινότανε και πάντα κύριε Νταλούκα, για να μην ξεχνάμε ότι και τα παιδιά πάντα μετέφεραν ιώσεις από το σχολείο στο σπίτι, είτε αυτό ήταν γρίπη, αυτό συνέβαινε πάντα άρα συμβαίνει και τώρα.

Αυτό ισχύει, πράγματι με την εξής διαφορά, η γρίπη που είναι σοβαρή και αυτή σαν νόσημα του αναπνευστικού, σαν ίωση του αναπνευστικού έχει αν θέλετε έναν αντίθετο τρόπο μετάδοσης, δηλαδή μεταφέρεται από τα παιδιά, τα παιδιά κολλάνε την αρρώστια και τη μεταφέρουν στους ενήλικες, ενώ για τον κορωνοϊό συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή οι ενήλικες κολλάνε τα παιδιά τα οποία παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο, να κολλήσουν άλλα παιδιά και τα άλλα παιδιά να το μεταφέρουν στο σπίτι. Εδώ είναι λιγάκι ανάποδα με τον κορωνοϊό αλλά όμως η σοβαρότητα παραμένει η ίδια, δηλαδή δεν θέλουμε να επιτρέψουμε τον ιό να μεταφερθεί από το ένα άτομο στο άλλο και στα παιδιά και μάλιστα θα πρέπει να πούμε εδώ ότι τα παιδιά που είναι κάτω του 1 έτους έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν όπως επίσης υπάρχουν παιδιά τα οποία πάσχουν από ορισμένες ασθένειες όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το άσθμα, είναι ανοσοκατεσταλμένα, είναι ευπαθείς ομάδες και μπορεί αν κολλήσουν κορωνοϊό, έστω και εμβολιασμένα μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους. Άρα ,λοιπόν εγώ θα συνιστούσα στους ανθρώπους οι οποίοι με ακούνε και είναι γονείς αν έχουν ένα παιδί που ανήκει σε κάποια από τις ομάδες να συζητήσουν με τον γιατρό τους και να το εμβολιάσουν άμεσα, εφόσον επιτρέπεται ο εμβολιασμός στην ηλικία του παιδιού αυτού.

Στους γονείς που σκέφτονται ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν το εμβόλιο, την σύνθεσή του, και όλα αυτά που ακούγονται , τι έχετε να τους πείτε;

 Ναι μου το λένε και εμένα αυτό.

Ακούγεται από πολλούς.

Είναι λογικό και το αντιλαμβάνομαι γιατί οι φήμες ξέρετε οι κακές μεταδίδονται πολύ πιο γρήγορα από τις καλές φήμες.

Ναι , ωστόσο οι γονείς σκέφτονται ότι θα πάρουν και ένα ρίσκο για τη ζωή του άλλου ανθρώπου που είναι το παιδί τους. Είναι διαφορετικό να κάνουμε μία επιλογή για εμάς και διαφορετικό για έναν άλλον άνθρωπο ας είναι και το παιδί μας. Αυτό που μας λένε και εμάς οι αναγνώστες μας είναι ότι δεν είναι ότι δεν θέλω να κάνω το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο παιδί μου αλλά αν του συμβεί κάτι ή τώρα ή σε βάθος χρόνου; Αυτό φοβούνται. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό.

Δύο πράγματα να πω γι’ αυτό. Το πρώτο είναι ότι οι γονείς οι οποίοι εμβολιάστηκαν οι ίδιοι εμβολιάστηκαν γιατί και καλά έκαναν, προφανώς έκαναν άριστα, γιατί φοβόντουσαν μην κολλήσουν τον κορωνοϊό και πάθουν κάτι σοβαρό και σημαντικό.

  • Όμως εγώ θέλω να τους βάλω σε ένα σκεπτικό ότι οι ίδιοι εξασφάλισαν τον εαυτό τους, από το φόβο αυτό, ο φόβος για το παιδί τους δεν ισχύει; Δηλαδή δεν θα έπρεπε να φοβούνται για το παιδί τους και να το εμβολιάσουν; Δηλαδή για να το πω έτσι απλά και λαϊκά «ρε αδερφέ εξασφάλισα τον εαυτό μου και το παιδί μου το έχω αφήσει χωρίς να το εξασφαλίσω;».
  • Ένα. Και υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που θα πρέπει να σκεφτούν, ο σημαντικότερο, επιχείρημα για να τους πείσει κανείς. Ο κορωνοϊός έχει 28 πρωτεΐνες, το γενετικό του υλικό αποτελείται από 28 πρωτεΐνες, η επιστήμονες πήρανε τη μία από αυτές τις 28, τη βάλανε σε μία σύριγγα, με πολύ απλά λόγια, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα, την έκαναν εμβόλιο και την κάνουν στον κόσμο και στα παιδιά. Και φοβάται κάποιος τώρα και οι γονείς λοιπόν φοβούνται να κάνουν στα παιδιά τους τη μία πρωτεΐνη, από το φόβο μήπως κάτι τους προκαλέσει τώρα ή μακροπρόθεσμα και δεν σκέφτονται ότι αν κολλήσουν τον κορωνοϊό θα πάρουν και τις υπόλοιπες 27 πρωτεΐνες και αυτοί μαζί σε πολλαπλάσια νούμερα, διότι ο ιός πολλαπλασιάζεται στο σώμα μας, θα κάνει τρισεκατομμύρια τέτοιες πρωτεΐνες. Άρα είναι μονόδρομος το εμβόλιο, δεν καταλαβαίνω λοιπόν για ποιον λόγο κάποιος δεν θα πρέπει να εμβολιάσει το παιδί του τη στιγμή μάλιστα που εγγυάται η επιστήμη, όλοι αυτοί οι φορείς οι ρυθμιστικοί εξασφάλισαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

 

Είναι μεγαλύτερο το ρίσκο να μην  κάνει κανείς το εμβόλιο , γιατί όπως λέτε και η περίοδος long covid μπορεί να παρουσιάσει πάρα πολλά προβλήματα και νευρολογικά – απώλεια μνήμης και πάρα πολλά άλλα .

 Κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ.

Για να πάμε στην πλευρά των γιατρών, των παιδιάτρων. Οι παιδίατροι αγκάλιασαν τον εμβολιασμό των παιδιών; Είναι υπέρ το να εμβολιάζουνε και τώρα που θα έρθει και το εμβόλιο πλέον για τα παιδιά, της Pfizer, είναι υπέρ;

Κυρία Ντάμπου εμείς για τον λόγο αυτό, πριν από περίπου δύο μήνες κάναμε μία δημοσκόπηση με την Alco την οποία δημοσιοποιήσαμε και με συνέντευξη Τύπου και ήταν μία δημοσκόπηση που είχε στόχο τους παιδιάτρους. Ένα από τα ερωτήματα λοιπόν που τους θέσαμε σε παιδιάτρους, σε ένα δείγμα πολύ μεγάλο, 500 παιδίατροι από όλη την Ελλάδα, η ερώτηση ήταν αν συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών. Και απαντώ στο ερώτημα αυτό γιατί υπάρχει κόσμος που ακόμα λέει «ναι εσείς, που είσαστε οι dealers των εμβολίων» γιατί έτσι με έχουν ονομάσει «dealer των εμβολίων», με πιάσανε τα γέλια όταν το άκουσα. Εμείς λοιπόν που συστήνουμε τα εμβόλια, να λέτε λέει όμως τι λένε και οι άλλοι, μα ποιοι άλλοι; Το γκάλοπ αυτό που κάναμε, η δημοσκόπηση, οι παιδίατροι απάντησαν σε ποσοστό 95% ότι συστήνουν τον εμβολιασμό εναντίον της Covid νόσου στους γονείς για τα παιδιά τους. Άρα λοιπόν σύσσωμος ο παιδιατρικός κόσμος προτείνει να εμβολιαστούν τα παιδιά. Αυτό για να τελειώσει.

Νομίζω ότι στην έρευνα αυτή την οποία κάνατε, το ποσοστό των παιδιάτρων όπου δεν θέλουν, δεν είναι υπέρ είναι μόνο 9%, αν θυμάμαι καλά;

Όχι 5%, εντάξει είναι ποσοστό αλλά νομίζω μέσα στο σύνολο των παιδιάτρων είναι τίποτα, είναι αστείο το 5%.

Εντάξει πάντα σε όλες τις καταστάσεις θα υπάρχουν κάποιοι που θα έχουν την αντίθετη γνώμη. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των παιδιών στα ιδιωτικά ιατρεία;

Ναι, εδώ και περίπου 1,5 μήνα και παραπάνω ίσως αρκετοί συνάδελφοί μου αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε γύρω στους 100 που έχουμε μπει στο πρόγραμμα, έχουμε κάνει σύμβαση, έχουμε ξεκινήσει και εμβολιάσουμε παιδιά και ενήλικες στα ιατρεία.

Επειδή μας ρωτάνε, για να πάει κάποιος να εμβολιάσει το παιδί του ή κάποιος ενήλικας στον παιδίατρο, στο ιδιωτικό του ιατρείο, πρέπει να πληρώσει;

Όχι, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν και δεν πληρώνει κανείς τίποτε, έστω κι αν έρθει στο δικό μου.

Ούτε για την επίσκεψη; Επειδή είναι ιδιωτικό ιατρείο, γι’ αυτό ρωτάω.

Όχι, όχι. Έστω κι αν έρθει λοιπόν κάποιος στο δικό μου ιατρείο, εγώ είμαι ιδιώτης παιδίατρος, εγώ κάνω εμβόλια για τον Covid σε παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτε. Θα συμπληρώσει το χαρτί που συμπληρώνουν σε εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο απαντάει σε κάποιες ερωτήσεις, αν το παιδί είναι αλλεργικό, αν έχει νοσήσει κλπ και στη συνέχεια εμβολιάζουμε τα παιδιά, περιμένει περίπου 15-20 λεπτά, το κλίμα είναι φιλικό, η ατμόσφαιρα είναι παιδιατρείου, δεν είναι εμβολιαστικών κέντρων, έχουμε άλλη σχέση εμείς με τους γονείς και στη συνέχεια ο γονιός φεύγει χωρίς να πληρώσει ούτε μισό ευρώ, ούτε cent.

Ωραία γιατί μας το ρωτάνε πάρα πολλοί  αναγνώστες μας. Οπότε κύριε Νταλούκα η λύση είναι να θωρακιστούμε όλοι με το εμβόλιο κατά του Covid. Οι γονείς παράλληλα, φροντίζουν να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και για τις παιδικές ασθένειες;

Αυτό που θίγετε είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Αφορά, στην παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο την χώρα μας. Φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, χώρες στην Ευρώπη και αλλού και στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια περίπου των δύο ετών που κρατεί η πανδημία είχαμε μεγάλη πτώση των εμβολιασμών, για τον βασικό εμβολιασμό των παιδιών, με βασικά εμβόλια, παραμελήθηκαν λόγω των lockdown, λόγω της καραντίνας, λόγω του ότι οι γονείς φοβήθηκαν και  δεν ερχόντουσαν στα ιατρεία μας αλλά και  οι παιδίατροι φοβήθηκαν.  Εμείς φοβόμασταν να δεχτούμε κόσμο πολλές φορές, διότι τότε δεν είχαμε και τα εμβόλια, ήμασταν όλοι απροστάτευτοι.

  • Άρα, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πιστεύω γονείς οι οποίοι χρωστάνε εμβόλια, έχουν παραμεληθεί τα εμβόλια και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα και κίνδυνο για την δημόσια υγεία, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο ο Covid σοβαρό νόσημα, υπάρχουν και άλλα νοσήματα, όπως είναι ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά, τα οποία νοσήματα καλύπτονται σήμερα με εμβολιασμούς οι οποίοι εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν μία πτώση σε κάποιες ηλικίες και κάποιες περιόδους, γύρω στο 20, 30, 50, 70%! Αναπληρώθηκαν, βέβαια σε κάποιο ποσοστό, λειτουργώντας ξανά η κοινωνία, τα ιατρεία αλλά ακόμα ίσως υπολείπονται εμβολιασμοί και θα πρέπει να αναπληρωθούν. Και το πρόβλημα σας λέω είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι ανεστάλησαν και καμπάνιες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε παγκόσμια κλίμακα εφοδιαστικές αλυσίδες εμβολίων σταμάτησαν και άρα έχουν προκύψει επιδημίες ιλαράς αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και αυτές οι επιδημίες ξέρετε είναι πολύ εύκολο να έρθουν και στη χώρα μας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και οι γονείς να ανοίξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους, να πάρουν τηλέφωνο τον παιδίατρο, να τον ρωτήσουν μήπως κάποιο από τα εμβόλια έχει καθυστερήσει και να φροντίσουν άμεσα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

 Ναι γιατί είναι ασθένειες κύριε Νταλούκα που έχει καταφέρει η ανθρωπότητα να τις αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικά, μην δούμε ξαφνικά να επανέρχονται κάποιες από αυτές. Υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος .

Βεβαίως, ναι είναι σημαντικό, σοβαρό και αυτό επαφίεται στους γονείς οι οποίοι θα ενημερώσουν τον παιδίατρο, θα ζητήσουν από τον παιδίατρο να κάνουν μία ανασκόπηση στον εμβολιασμό των παιδιών ώστε ξεχασμένες δόσεις να πάνε και να αναπληρωθούν, να γίνουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό.

  • Πολύ σημαντικό! Κύριε Νταλούκα σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
  • Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση κυρία Ντάμπου.
  • Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Φίλες και φίλοι σας ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για ένα επόμενο Opinion Health.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ