Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: 5 ψυχολογικά οφέλη της άσκησης που θα σας κάνουν να κινηθείτε παρά τις αντιστάσεις [vid]


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα πολλά φυσικά οφέλη της άσκησης: έλεγχος βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και αυξημένη ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Τι γίνεται όμως με τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης; Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μέχρι τη συντήρηση της μνήμης σας παρά τα χρόνια, η άσκηση είναι ιδανική για να σας διατηρήσει σε φόρμα ψυχολογικά.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

  • Βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος

Η άσκηση είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο ενισχυτικό της διάθεσης, μειώνοντας τα συμπτώματα τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα εκτοξεύει τα επίπεδα ενδορφίνης, της διάσημης χημικής ουσίας του σώματος που παράγεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας.

  • Μειωμένο στρες

Ένα άλλο ψυχικό όφελος της άσκησης είναι τα μειωμένα επίπεδα στρες – κάτι που μπορεί να μας κάνει όλους πιο ευτυχισμένους. Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού μπορεί πραγματικά να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από το στρες διεγείροντας την παραγωγή νευροορμονών όπως η νορεπινεφρίνη, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν τη γνώση και τη διάθεση αλλά βελτιώνουν τη σκέψη που θολώνεται από στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή. Η άσκηση ενεργοποιεί επίσης το κεντρικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος να επικοινωνούν μεταξύ τους, βελτιώνοντας τη συνολική ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες.

  • Αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Όσο θα ασκείστε, τόσους περισσότερους στόχους θα πετυχαίνετε στις προπονήσεις σας. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας λοιπόν, από το να είστε σε φόρμα και υγιείς, μέχρι το να χάσετε τα περιττά κιλά που σας ενοχλούν, μέσα από την επίτευξή του θα αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι/ες με τον εαυτό σας και θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Βάζοντας στόχους και πετυχαίνοντάς τους, πιστεύουμε περισσότερο στους εαυτούς μας.

  • Καλύτερος ύπνος

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μπορεί να έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο μυαλό. Η άσκηση βοηθά επίσης στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, το ενσωματωμένο ξυπνητήρι του σώματός μας που ελέγχει πότε νιώθετε κουρασμένοι και πότε είστε σε εγρήγορση. Να θυμάστε ωστόσο ότι οι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να μην ασκείται κοντά στην ώρα της κατάκλυσης.

  • Ενίσχυση του εγκεφάλου

Η άσκηση ενισχύει την εγκεφαλική υγεία με διάφορους τρόπους. Μελέτες σε ποντίκια και ανθρώπους δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα – μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση – και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του εγκεφάλου. Αποτρέπει επίσης τη γνωστική έκπτωση και την απώλεια μνήμης ενισχύοντας τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική ενέργεια. Έτσι, εάν χρειάζεστε έμπνευση, η λύση θα μπορούσε να είναι απλώς μια βόλτα, λίγη γιόγκα ή μία βουτιά στην πισίνα.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ