Έρευνα Όμικρον: Eίναι 3 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει επαναμόλυνση από προηγούμενες παραλλαγές

Έρευνα Όμικρον: Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες λένε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή omicron COVID-19 είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή.

Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 2,8 εκατομμύρια θετικές λοιμώξεις από κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και 27 Νοεμβρίου 2021 και εντοπίστηκαν 35.670 ύποπτες επαναμολύνσεις. Από αυτήν την αναδρομική ανάλυση, η ομάδα είπε ότι παρατηρήθηκαν αυξήσεις στην πρωτογενή μόλυνση μετά την εισαγωγή και των παραλλαγών βήτα και δέλτα, αλλά δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση στον κίνδυνο επαναμόλυνσης. Επιπλέον, η εκτιμώμενη αναλογία κινδύνου για επαναμόλυνση έναντι της πρωτογενούς μόλυνσης ήταν χαμηλότερη κατά τη διάρκεια των κυμάτων COVID-19 που προκλήθηκαν από τις παραλλαγές βήτα και δέλτα σε σχέση με το πρώτο κύμα. ”

Αντίθετα, η πρόσφατη εξάπλωση της παραλλαγής omicron έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου πρωτοπαθούς μόλυνσης και αύξηση του κινδύνου επαναμόλυνσης.

Η εκτιμώμενη αναλογία κινδύνου για επαναμόλυνση έναντι της πρωτογενούς μόλυνσης για την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2021 έως τις 27 Νοεμβρίου 2021, έναντι του κύματος 1 ήταν 2,39», έγραψαν οι συγγραφείς.

Με βάση τα «στοιχεία σε επίπεδο πληθυσμού», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη όμικρον «σχετίζεται με την ουσιαστική ικανότητα αποφυγής της ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση». «Αντίθετα, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές ενδείξεις διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος σε ολόκληρο τον πληθυσμό που να σχετίζεται με τις παραλλαγές βήτα ή δέλτα», γράφει η μελέτη και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι «παραμένουν επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το εάν η omicron είναι επίσης ικανή να αποφύγει την επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία και τις πιθανές επιπτώσεις της μειωμένης ανοσίας στη μόλυνση στην προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο».

Άλλες παραλλαγές είναι γνωστό ότι προκαλούν επαναμόλυνση και αρκετοί ασθενείς που μολύνθηκαν εκ νέου με την παραλλαγή βήτα εντοπίστηκαν στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το έτος.

Η Juliet Pulliam, επιδημιολόγος με έδρα τη Νότια Αφρική και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη ότι οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων στο σύνολο δεδομένων και «επομένως δεν μπορούν να κάνουν καμία εκτίμηση για το εάν η omicron αποφεύγει επίσης την ανοσία από τα εμβόλια ”

«Η ανοσολογική διαφυγή της όμικρον από προηγούμενη μόλυνση, είτε από εμβόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε», έγραψε.

Η Pulliam είπε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ποσοτικοποίηση της έκτασης της ανοσιακής διαφυγής της παραλλαγής ανησυχίας τόσο για τη φυσική όσο και για την προερχόμενη από εμβόλιο ανοσία, καθώς και τη μεταδοτικότητά της σε σχέση με άλλες παραλλαγές. «Χρειάζονται επίσης επειγόντως δεδομένα για τη σοβαρότητα της νόσου που σχετίζεται με τη μόλυνση με όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης», είπε.

«Η προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει από τη δέλτα και τώρα με την όμικρον δεν φαίνεται να ισχύει», είπε μια από τις ερευνήτριες, η Anne von Gottberg του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, σε ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη. «Πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν, ωστόσο, να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες», είπε.

Η παραλλαγή Omicron είναι εδώ, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η έρευνα της ομάδας ανέβηκε σε διακομιστή προεκτύπωσης και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Οι ερευνητές δεν είπαν ποιο μέρος των επαναμολύνσεων επιβεβαιώθηκε ως κρούσματα όμικρον — ή αν προκάλεσαν σοβαρή ασθένεια.

Η νεότερη παραλλαγή ανακαλύφθηκε πριν από μια εβδομάδα από επιστήμονες στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα.

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική, όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν αρρωσταίνει πιο σοβαρά τους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει το εμβόλιο.

Σε μια ενημέρωση της ομάδας ανταπόκρισης στον Λευκό Οίκο για την COVID-19, η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Rochelle Walensky δήλωσε την Παρασκευή ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα Omicron σε περίπου 40 χώρες.

Σύμφωνα με την Washington Post, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Τετάρτη ότι η omicron ξεπέρασε άλλες παραλλαγές του ιού τον Νοέμβριο.

Τα νέα κρούσματα στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν από περίπου 200 την ημέρα τον περασμένο μήνα σε περισσότερα από 11.500 την Πέμπτη. Την εβδομάδα από τότε που εντοπίστηκε η όμικρον στην πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας, το Γκαουτένγκ, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατά 300%, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Τζο Φάαχλα.

Η παραλλαγή έχει επίσης εξαπλωθεί τώρα και στις άλλες οκτώ επαρχίες, πρόσθεσε. Ακόμη και με την ταχεία αύξηση, οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι κάτω από τα 25.000 ημερήσια νέα κρούσματα που ανέφερε η Νότια Αφρική στην προηγούμενη αύξηση, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μόνο το 6% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here