Ο θυελλώδης έρωτας στον Πύργο Οριγώνη: Το επεισοδιακό διαζύγιο και η απόπειρα ανθρωποκτονίας


Τη δεκαετία του ’10 γεννήθηκε στον Πειραιά ένας θυελλώδης έρωτας μεταξύ του ηρωικού αεροπόρου Μιχαήλ Μουτούση και της καλλονής Μαργαρίτας Οριγώνη. Η σχέση του ζευγαριού θα απασχολήσει τις κοσμικές στήλες των εφημερίδων, ενώ το 1932 το ζευγάρι θα πρωταγωνιστήσει ξανά στον τύπο με φόντο μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Η Μαργαρίτα Οριγώνη το 1909 ήταν μια από τις πιο περιζήτητες νύφες της εποχής της. Μια 18χρονη καλλονή, με μεγάλη αγάπη για πιάνο, έκανε τις καθημερινές βόλτες της με μια βάρκα, που ήταν πάντοτε αραγμένη στην παραλία κάτω από τον πύργο της οικογένειάς της στην Καστέλα. Το νεαρό κορίτσι έβρισκε καταφύγιο στη θάλασσα, αφού είχε «μπουχτίσει» από τις καθημερινές κοινωνικές εκδηλώσεις και σουαρέ που φιλοξενούσε η οικογένειά της στον πύργο της Καστέλας.

Την ίδια χρονιά, ο νεαρός Μιχαήλ Μουτούσης υπηρετούσε τον λόχο του Τάγματος των Γεφυροποιών που διενεργούσε ασκήσεις κατασκευής πρόχειρων γεφυρών, στην Καστέλα. Σε ένα από τα καλέσματα της οικογένειας Οριγώνη, ο Μουτούσης συνάντησε για πρώτη φορά την Μαργαρίτα. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος, αφού και η όμορφη Μαργαρίτα τον ερωτεύτηκε παράφορα. «Εμπόδιο» στη σχέση των δύο νέων μπήκε ο πατέρας της νεαρής κοπέλας, Πέτρος Οριγώνης, ο οποίος δεν είχε πρόθεση να «δώσει» την κόρη του σε έναν απλό αξιωματικό.

Ο Μουτούσης πείσμωσε και άρχισε να ψάχνει τρόπους προκειμένου να ανελιχθεί κοινωνικά και να γίνει αποδεκτός από την οικογένεια της αγαπημένης του Μαργαρίτας. Κατέθεσε αίτηση για να εκπαιδευτεί ως αεροπόρος στη Γαλλία και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ως πιλότος. Μάλιστα, για να «κορτάρει» την αγαπημένη του, άρχισε να κάνει επικίνδυνες πτήσεις μπροστά από την έπαυλη των Οριγώνη, ενώ σε μια από αυτές αναγκάστηκε να προσθαλασσώσει το αεροπλάνο.

Η επόμενη κίνηση του πιλότου ήταν να αρχίσει να επιδίδεται σε παράτολμες πτήσεις πάνω από το σπίτι της Μαργαρίτας. Τόσο παράτολμες που ιστορίες της εποχής αναφέρουν ότι σε κάποια από αυτές, έσβησε ο κινητήρας του αεροπλάνου του και αναγκάστηκε να το προσθαλασσώσει έξω ακριβώς από την Έπαυλη του Οριγώνη. Η οικογένεια δεν είχε πεισθεί, όμως το 1912, όταν ξεκίνησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ο Μουτούσης άρχισε να αποκτά φήμη, εξαιτίας των αποστολών αναγνώρισης και βομβαρδισμών στις οποίες συμμετείχε. Στο τέλος των βαλκανικών πολέμων είχε ανακηρυχθεί σε «ήρωα», χωρίς όμως να καταφέρει να «λυγίσει» τον Πέτρο Οριγώνη, που επέδειξε τρομερή σκληρότητα, κλειδώνοντας την κόρη του στο δωμάτιό της.

Απεργία πείνας ήταν η απάντηση της Μαργαρίτας στον πατέρα της, με αποτέλεσμα τελικά η οικογένεια να λυγίσει και να κάνει το χατίρι της να παντρευτεί τον γοητευτικό αεροπόρο.

Ο έγγαμος βίος

Ο γάμος του ζευγαριού το 1914 ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και πρωταγωνίστησε στις κοσμικές στήλες της εποχής. Το μυστήριο τελέστηκε στην έπαυλη της Καστέλας, από τον Σεβασμιότατο Μεσσηνίας Μελέτιο, ενώ το ζευγάρι τίμησαν πρέσβεις, επιχειρηματίες, αριστοκράτες και αξιωματικοί του στρατού.

Ο Μουτούσης εξοικειώθηκε γρήγορα στο νέο τρόπο ζωής, που ήταν γεμάτος διασκεδάσεις, δεξιώσεις και χορούς, ενώ η λατρεία του για το αεροπλάνο αντικαταστάθηκε με την αγάπη του για το πανάκριβο σπορ αμάξι του. Από την άλλη πλευρά, η Μαργαρίτα έμεινε σταθερή στις συνήθειές της, περνώντας ατελείωτες ώρες παίζοντας πιάνο. Την μονοτονία της «έσπασε» η γνωριμία της με τον μουσουργό Δημήτρη Μητρόπουλο, με τον οποίο περνούσε ατελείωτες ώρες στο ωδείο, κατάσταση που άρχισε να ενοχλεί τον Μουτούση.

Οι καβγάδες του ζευγαριού ήταν ομηρικοί, με τον αεροπόρο να κατηγορεί την σύζυγό του για μοιχεία. Το ζευγάρι που πάλεψε όσο λίγα για είναι μαζί, οδηγούνταν πλέον στο διαζύγιο, με την Μαργαρίτα να υποβάλλει το 1928 τη σχετική αίτηση, υποστηρίζοντας πως ο άνδρας της ήταν βάναυσος και ζηλιάρης. Για περισσότερα από 14 χρόνια εκείνη ανεχόταν τον δύστροπο χαρακτήρα του, αλλά η αίτηση που έκανε για μετάθεση στη Σόφια της Βουλγαρίας, προκειμένου να πάει εκεί ως στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, την οδήγησε στην πόρτα του δικηγόρου Τσουκαλά.

Στο δικηγορικό γραφείο θα γνωρίσει τον Γεράσιμο Βασιλάτο, βοηθό του δικηγόρου, που θα μπει στο στόχαστρο του Μουτούση στη συνέχεια. Οι απανωτές δικαστικές ήττες θα εξοργίσουν τον Μουτούση, που θα κυνηγήσει τη γυναίκα του δίχως έλεος. Σε κάποια από τις μεταξύ τους δίκες, όσα ακούστηκαν ήσαν τόσο σοκαριστικά, που ανάγκασαν τον Εισαγγελέα να ζητήσει την αποχώρηση των δημοσιογράφων από την αίθουσα, αλλά και την δημοσίευση των πρακτικών στις εφημερίδες.

Η ψεύτικη επιστολή

Το ζευγάρι βρέθηκε στα δικαστήρια και για την επιμέλεια των παιδιών του, όπου στον πρώτο βαθμό οι δικαστές έκριναν ότι η 16χρονη Σοφία και ο 11χρονος Πέτρος έπρεπε να παραμείνουν με τη μητέρα τους. Ο Μουτούσης άσκησε έφεση και παρουσίασε μια επιστολή της Μαργαρίτας προς την δασκάλα των παιδιών, στην οποία αμφισβητούσε την πατρότητα. «Το στανιό του και χίλους διαβόλους! Ποιος του είπε επιτέλους ότι είναι κόρη του; Του είπα μια φορά πως αμφιβάλω διά την πατρότητα των παιδιών μου και έγινε θηρίο. Επιτέλους, βρε αδελφέ, μόνο εγώ μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών μου και κανένας άλλος. Άλλωστε, η μητέρα μου είχε κακή διαγωγήν, γιατί όχι και εγώ;» αναφερόταν στο έγγραφο.

Έτσι, κατάφερε να «γυρίσει» την απόφαση και να πάρει τα παιδιά μαζί του στη Βουλγαρία. Στο μεταξύ, η Μαργαρίτα κατάφερε να αποδείξει ότι η επιστολή αυτή ήταν πλαστή και το δικαστήριο άλλαξε ξανά την απόφασή του. Η Σοφία θα έμενα μαζί της και ο Πέτρος με τον πατέρα του. Βέβαια, στη συνέχεια η Μαργαρίτα υποστήριξε σε εφημερίδα ότι ο πρώην άνδρας της δήλωσε άρρωστος και πως θα «αντάλλαζε» τον μικρό Πέτρο με το 20% της προίκας της και αποζημίωση 600.000 δραχμές.

Ο Μουτούσης έγινε έξω φρενών με όσα διάβασε την εφημερίδα και δήλωνε βέβαιος στους φίλους του πως όλα αυτά ήταν μηχανορραφία του δικηγόρου της. Το επόμενο πρωί δηλώνει δημόσια, πως αποσύρει κάθε αίτημά του για την περιουσία και τα παιδιά, αρκεί η Μαργαρίτα να παραδεχθεί ότι όσα είπε ήταν ψέματα και τα δήλωσε ύστερα από προτροπή του δικηγόρου της, Γεράσιμου Βασιλάτου. «Θα σκοτώσω τον Βασιλάτο και θα κάνω γάντια την κοιλιά του», έλεγε εν εξάλλω σε γνωστούς και φίλους ο Μουτούσης.

Όταν τον Δεκέμβριο του 1930 εκδόθηκε το διαζύγιο του ζευγαριού, ο αεροπόρος απαιτούσε τόσο τα παιδιά του, όσο και η πρώην σύζυγός του να μην έχουν καμία σχέση με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση. Η Μαργαρίτα αρνήθηκε σθεναρά να υποκύψει στο θέλημά του και ο Μουτούσης μπήκε μαζί με τρεις ακόμη άνδρες στο σπίτι, την χτύπησαν βάναυσα και πήραν τον μικρό Πέτρο. Το παιδάκι ακολούθησε τον πατέρα του στην Πάτρα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, αλλά έστελνε γράμματα στη μαμά του, ζητώντας της να γυρίσει πίσω. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν μια ακόμη δίκη, με την δικαστική απόφαση να διατάσσει να μπει ο Πέτρος τρόφιμος στο κολέγιο Ψυχικού, ώστε να τον επισκέπτονται και οι δύο γονείς του.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας

Στις 27 Οκτωβρίου 1931, η Μαργαρίτα θα βρεθεί στο θέατρο Ολύμπια για να παρακολουθήσει τη συναυλία του πιανίστα και φίλου της Δημήτρη Μητρόπουλου, για τον οποίο από το παρελθόν ο Μουτούσης είχε εκφράσει την ζήλια του. Μετά το τέλος της συναυλίας, η Μαργαρίτα λίγο πριν μπει στο αμάξι της, είδε τον δικηγόρο Γεράσιμο Βασιλάτο, πρόσωπο για το οποίο επίσης ο Μουτούσης είχε εκφράσει την απέχθειά του. Τη στιγμή που ο Βασιλάτος ετοιμαζόταν να φύγει, ακούστηκαν δυο πυροβολισμοί.

«Παλιο… θέλεις λοιπόν να μου διαφθείρεις και την κόρη!» φώναξε ο Μουτούσης και πυροβόλησε άλλες τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τον δικηγόρο. Μάλιστα, παραδόθηκε στην αστυνομία και υποστήριξε ότι ο δικηγόρος, μετά την γυναίκα του, θέλησε να «κατακτήσει» και την κόρη του, Σοφία.

Τον Οκτώβριο του 1932, ο ήρωας αεροπόρος θα καθίσει στο εδώλιο, σε μια μαραθώνια δίκη, κατά την οποία εξετάστηκαν 308 μάρτυρες! Κατά την ακροαματική διαδικασία θα αναγνωσθεί επιστολή, στην οποία ο Μουτούσης έγραφε στην Οριγώνη: «Πού ήσουν χθες το βράδυ; Έμαθα πως ήσουν στην συναυλία. Μήπως σου έκαμε κανείς κόρτε; Πρόσεχε, έχω φίλους τους δικαστάς και θα σε δικάσω είκοσι χρόνια περίπου». Ο ίδιος υποστήριξε ότι έγραφε ως ερωτευμένος άνδρας και πως δεν υπονοούσε ότι ελέγχει το δικαστήριο, χωρίς να πείσει τους ενόρκους. Έπεισε όμως τους δικαστές και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ημερών για παράνομη οπλοφορία και αφέθηκε ελεύθερος εξαγοράζοντας την ποινή του έναντι 30 δραχμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ