Μπλε φως δέρμα: Πώς επηρεάζει το μπλε φως την υγεία της επιδερμίδας;


Το μπλε φως είναι ένα τμήμα του φάσματος του ορατού φωτός (380 έως 500 νανόμετρα) που περιέχεται στο ηλιακό φως. Εκπέμπεται επίσης από τον εσωτερικό φωτισμό και κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οθόνες υπολογιστών και smartphones. Πιστεύεται ότι διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από το υπεριώδες φως, αλλά ευτυχώς δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Το μεγαλύτερο μέρος του μπλε φωτός στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι προέρχεται από τον ήλιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Η ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις συσκευές είναι «μόνο ένα κλάσμα» από αυτό που εκπέμπεται από τον ήλιο. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι αφιερώνουμε συνεχώς χρόνο σε αυτές τις συσκευές και τις κρατάμε κοντά μας. πρόσωπο και κεφάλι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2018, ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα. Το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο μπροστά από τις συσκευές μας κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID-19 έθεσε το ερώτημα εάν οι συσκευές μας συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Η αλήθεια είναι ότι οι υπολογιστές, τα tablet και τα τηλέφωνά μας εκπέμπουν μόνο χαμηλά επίπεδα μπλε φωτός. Ωστόσο, καθώς αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τις συσκευές μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης, χαμηλού επιπέδου έκθεσης. Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει ότι ο χρόνος οθόνης σας έχει αυξηθεί χάρη στις κλήσεις Zoom από το σπίτι και τις συνεχείς εικονικές χαρούμενες ώρες ή ίσως την τελευταία πτώση της σειράς του Netflix, μπορεί να αναρωτιέστε για τις επιπτώσεις στην υγεία σας.

Πώς επηρεάζει το μπλε φως την ανθρώπινη υγεία;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το μπλε φως, είτε από τον ήλιο είτε από συσκευές, μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στο International Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι στο ορατό φάσμα, μπλε φως υψηλής ενέργειας με μήκος κύματος μεταξύ 415 και 455 νανόμετρα διέρχεται μέσω του κερατοειδούς και του φακού στον αμφιβληστροειδή. Στην πορεία, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ξηροφθαλμία, καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την παραγωγή ορμονών, δημιουργώντας μια ανισορροπία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Τι γνωρίζουμε για το μπλε φως και την υγεία του δέρματος;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες σε σχέση με τις επιπτώσεις του μπλε φωτός στην επιδερμίδα. Ωστόσο, ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες μπορεί να έχουν ενδείξεις και δεν είναι αισιόδοξες. Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα που εκτέθηκαν στο ορατό μπλε φως είχαν περισσότερο πρήξιμο, ερυθρότητα και αλλαγές χρωστικής από τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που εκτέθηκαν σε παρόμοια επίπεδα ακτίνων UVA.

Η διείσδυση του ορατού μπλε φωτός μέσω του δέρματος μπορεί να προκαλέσει αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του DNA και διάσπαση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης μας. Μια άλλη μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως και της παραγωγής ελεύθερων ριζών στο δέρμα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μια επιταχυνόμενη εμφάνιση γήρανσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ