13 τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας


Αυτοπεποίθηση…όλοι τη θέλουν και μπορούμε εύκολα να την εντοπίσουμε στους άλλους. Όταν, όμως, χρειάζεται να έχουμε οι ίδιοι πίστη στον εαυτό μας, συχνά φαίνεται τόσο δύσκολο έως και απίθανο. Όπως και να ‘χει, μην απελπίζεστε! Το concept της αυτοπεποίθησης δεν είναι τόσο άπιαστο, όσο φαίνεται. Αντιθέτως, υπάρχουν τρόποι, για να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας, εφόσον αντιληφθείτε τι σημαίνει και από που προέρχεται.

Από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη, που έχετε στις δεξιότητες, τις επιλογές και τις αξίες σας. Προέρχεται από μέσα σας και σας προσφέρει μια εσωτερική γνώση των δυνατών και των αδύνατών σας σημείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνετε σε μια διαδικασία σκληρής αυτοκριτικής. «Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από τις πληροφορίες και τις ιδέες, που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον και οι οποίες διαμορφώνουν μια θετική εικόνα του εαυτού μας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Rameya Shanmugavelayutham, LCSW. «Συχνά μπαίνουμε στον κόσμο με άφθονη αυτοπεποίθηση. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί, που αισθάνεται σιγουριά, όταν παίρνει ρίσκα, όπως όταν πηδάει από τις κούνιες ή όταν χορεύει μπροστά σε ένα πλήθος. Αν η πράξη του παιδιού συνοδέυεται από εξωτερική επιβεβαιώση και περαιτέρω ενθάρρυνση, συνήθως από τους γονείς, ενισχύεται η πίστη στον εαυτό του και αρχίζουν να παγιώνονται μέσα του γνωστικά σχήματα, τα οποία, επιβεβαιώνουν ότι είναι άξιο, πολύτιμο, όμορφοι, έξυπνο κ.λπ.». Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης ως παιδιά, η ζωή συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις, που μπορούν να αλλοιώσουν την πίστη στον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι απέναντι στην κριτική των άλλων ή δυσκολία να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να χτίσετε στοιχεία, που θα τροφοδοτήσουν την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου μέσα από μικρές και μεγάλες στιγμές που σταδιακά ενισχύουν την εμπιστοσύνη, που έχετε στον εαυτό σας.

Πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σμείο, ότι, αν και μοιάζουν στην επιφάνεια, το να είναι κανείς ντροπαλός ή εσωστρεφής δεν ισοδυναμεί με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η ντροπαλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους συνεσταλμένοι γύρω από αγνώστους. Αντίστοιχα, η εσωστρέφεια είναι, επίσης, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Carl Jung, ως «κάποιος που προτιμά να στραφεί προς τον εσωτερικό του κόσμο για προβληματισμό και διορατικότητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, που προτιμούν να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους».

Τι προκαλεί την χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Όπως μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να τη διαβρώσουν. Σύμφωνα με την Shanmugavelayutham, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται και γίνονται αντιληπτοί από τους γύρω τους, σε συνδυασμό με τις δύσκολες μεταβατικές φάσεις στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση, μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η Shanmugavelayutham τονίζει ότι ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της αυτοπεποίθησης περιλαμβάνουν:

  • φροντιστές που είναι υπερβολικά επικριτικοί ή αυστηροί
  • φροντιστές που περιορίζουν τα παιδιά
  • αίσθημα απόρριψης από τους συνομηλίκους
  • δυσκολίες μετάβασης στην κοινωνικά κατασκευασμένη ιδέα της «ενηλικίωσης»
  • θεώρηση των μέσων ενημέρωσης για το τι είναι «ιδανικό» σε έναν άνθρωπο

Διαφορετικά επίπεδα αυτοπεποίθησης μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ σίγουροι για τις ικανότητές σας στα μαθηματικά, επειδή κοινωνικοποιηθήκατε και σας επαίνεσαν, για να πετύχετε στις ακαδημαϊκές σας σπουδές. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερη αυτοπεποίθηση, όταν πρόκειται για δημόσια ομιλία, επειδή έχετε λάβει προηγουμένως επικρίσεις από συνομηλίκους και δεν έχετε ακόμη επεξεργαστεί τα σχόλιά τους με χρήσιμο τρόπο.

Και πάλι, τα καλά νέα είναι ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να διορθωθεί και αυτό εξαρτάται απόλυτα από εσάς.

13 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας:
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο healthpanda.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ