Google Doodle πίτσα: Η Google τιμά το εμβληματικό φαγητό σήμερα με ένα Doodle


Το Google Doodle γιορτάζει ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά πιάτα, που αγαπούν σε όλο τον κόσμο – την πίτσα – με ένα διαδραστικό και κινούμενο παιχνίδι doodle. Σύμφωνα με την Google, την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Για να γιορτάσει την ημέρα αυτή, η Google κυκλοφόρησε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τους χρήστες της.

Το παζλ περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αγαπημένες γαρνιτούρες πίτσας από όλο τον κόσμο. Η πρόκληση στο παιχνίδι είναι να κόψετε φέτες με βάση τον τύπο της πίτσας που παραγγείλατε. Ωστόσο, έχετε κατά νου τις ζητούμενες επικαλύψεις και τον αριθμό των φετών ενώ κόβετε την πίτσα. Όσο πιο ακριβής είναι η παραγγελία, τόσο περισσότερα αστέρια μπορεί να κερδίσει ένας χρήστης, είπε η Google. Κάποιος μπορεί να παίξει το παιχνίδι κάνοντας κλικ στο λογότυπο της Google στην αρχική του σελίδα και θα τον μεταφέρει στο διαδραστικό παζλ.

Η αγάπη για την πίτσα

Η πίτσα είναι το αγαπημένο fast food στον κόσμο. Το τρώμε παντού – στο σπίτι, στα εστιατόρια, στις γωνιές των δρόμων. Περίπου τρία δισεκατομμύρια πίτσες πωλούνται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά μέσο όρο 46 φέτες ανά άτομο. Αλλά η ιστορία του πώς η ταπεινή πίτσα έφτασε να απολαμβάνει τέτοια παγκόσμια κυριαρχία αποκαλύπτει πολλά για την ιστορία της μετανάστευσης, της οικονομίας και της τεχνολογικής αλλαγής. Οι άνθρωποι τρώνε πίτσα εδώ και αιώνες. Από την αρχαιότητα, κομμάτια πλακέ ψωμιού με αλμυρές γεύσεις σερβίρονταν ως ένα απλό και νόστιμο γεύμα για όσους δεν μπορούσαν να αγοράσουν πιάτα ή που ήταν εν κινήσει.

Αυτές οι πρώτες πίτσες εμφανίζονται στην Αινειάδα του Βιργίλιου. Λίγο μετά την άφιξή τους στο Λάτιο, ο Αινείας και το πλήρωμά του κάθισαν κάτω από ένα δέντρο και άπλωσαν «λεπτά σιταρένια κέικ ως πιατέλες για το γεύμα τους». Στη συνέχεια τα σκόρπισαν με μανιτάρια και βότανα που είχαν βρει στο δάσος και τα πίνουν, κρούστα και όλα, προτρέποντας τον γιο του Αινεία τον Ασκάνιο να αναφωνήσει: «Κοίτα! Έχουμε φάει ακόμα και τα πιάτα μας!» Αλλά ήταν στα τέλη του 18ου αιώνα στη Νάπολη που εμφανίστηκε η πίτσα όπως τη γνωρίζουμε τώρα.

Υπό τους βασιλιάδες των Βουρβόνων, η Νάπολη είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης – και αναπτυσσόταν γρήγορα. Τροφοδοτημένος από το υπερπόντιο εμπόριο και τη σταθερή εισροή αγροτών από την ύπαιθρο, ο πληθυσμός του αυξήθηκε από 200.000 το 1700 σε 399.000 το 1748. Καθώς η αστική οικονομία πάλευε να συμβαδίσει, ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων της πόλης έπεσε στη φτώχεια. Οι πίτσες κάλυψαν αυτήν την ανάγκη. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα βιβλία μαγειρικής στα τέλη του 19ου αιώνα, αγνόησαν την πίτσα. Ακόμη και εκείνοι που ήταν αφοσιωμένοι στη ναπολιτάνικη κουζίνα περιφρονούσαν να το αναφέρουν.

Όλα αυτά άλλαξαν μετά την ιταλική ενοποίηση. Κατά την επίσκεψή τους στη Νάπολη το 1889, ο βασιλιάς Umberto I και η βασίλισσα Margherita βαρέθηκαν τα περίπλοκα γαλλικά πιάτα που τους σέρβιραν για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ο pizzaiolo Raffaele Esposito, που κλήθηκε βιαστικά να ετοιμάσει μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ για τη βασίλισσα, μαγείρεψε τρία είδη πίτσας: το ένα με λαρδί, τυρί και βασιλικό, το άλλο με ψάρι και ένα τρίτο με ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Η βασίλισσα ενθουσιάστηκε. Το αγαπημένο της – το τελευταίο από τα τρία – βαφτίστηκε πίτσα μαργαρίτα προς τιμήν της.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ