Στα 48.000 δολάρια το Bitcoin – Που οφείλεται η «αδυναμία» του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος


Στην περιοχή των 48.000 δολαρίων κινείται η τιμή του Bitcoin σήμερα Δευτέρα με την κεφαλαιοποίηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος να κινείται στα 912 δισ. δολάρια, ήτοι 200 δισ. δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την αστάθεια του Bitcoin, καθώς το Σαββατοκύριακο οι διακυμάνσεις στις συναλλαγές οδήγησαν το κρυπτονόμισμα να υποχωρεί περισσότερο από 17% σε μόλις 24 ώρες.

Αναλυτές απέδωσαν τις απώλειες του Bitcoin στους φόβους για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης όμικρον στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη. Όπως ανέφεραν, η αγορά του Bitcoin τείνει να είναι πολύ πιο «αδύνατη» τα Σαββατοκύριακα, οπότε αυτό πιθανώς επιδείνωσε την πτώση.

Κατά τους ίδιους το κρυπτονόμισμα απώλεσε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις στις 26 Νοεμβρίου, όταν απώλεσε την τεχνική στήριξη των 54.000 δολαρίων. Ανέφεραν δε πως εάν βραχυπρόθεσμα δεν ανακτηθούν αυτά τα επίπεδα, τότε η αγορά θα έχει πρόβλημα.

Το Bitcoin κινείται σήμερα σχεδόν 30% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που είχε καταγράψει (στα 69.000 δολάρια) στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις λόγω της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί πλέον στις αγορές διεθνώς λόγω της μετάλλαξης όμικρον.

Με βάση την πλατφόρμα Coingecko, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto μειώθηκε σχεδόν 15% στα 2,34 τρισ. δολάρια, όταν τον περασμένο μήνα είχε βρεθεί λίγο πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια.

Είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποιος κατέχει μεγάλο μερίδιο Bitcoin αφού οι μεγαλύτερες εξορυκτικές είναι εταιρείες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ανώνυμων επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας δειγματοληπτικό έλεγχο που διαφοροποιεί τις εξορύξεις ιδιωτών και μεσαζόντων, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας (NBER) αναφέρει πως οι μεσάζοντες κατείχαν 5,5 εκατομμύρια Bitcoin το 2020 ενώ οι ιδιώτες κατείχαν 8,5 εκατ. Επιπροσθέτως, οι 1.000 μεγαλύτεροι επενδυτές κατείχαν 3 εκατομμύρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ