Γνωρίζετε ότι ένα φλιτζάνι τσάι και ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που έχει η γρίπη και το κρυολόγημα.
Υπάρχουν όμως και τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι.
Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να μην επιδεινωθεί το κρυολόγημα
- Γλυκά: Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και δεν επιτρέπει στα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη.
- Απλοί υδατάνθρακες: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα και φλεγμονώδη αντίδραση με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα γλυκά.
- Αλκοόλ: Προκαλεί φλεγμονή και αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού.
- Καυτερά: Αν υποφέρετε από ναυτία και πόνο στο στομάχι, καλό είναι να αποφύγετε τέτοιες τροφές.
- Λιπαρά: Όταν το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, η όρεξη μειώνεται. Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη φλεγμονή και σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα.
- Καραμέλες χωρίς ζάχαρη: Οι καραμέλες και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν σορβιτόλη, η οποία δυσκολεύει την πέψη, προκαλεί δυσφορία στο στομάχι, ακόμη και διάρροια.
- Καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά προκαλούν αφυδάτωση λόγω της διουρητικής επίδρασης της καφεΐνης. Αυτό επιβραδύνει την ανάρρωση.
- Σκληρές και τραγανές τροφές: Αποφεύγετε ξηρούς καρπούς, κρακεράκια και ωμά λαχανικά και φρούτα που ερεθίζουν τον λαιμό και επιδεινώνουν τον βήχα.
- Ξινά, αλμυρά: Οι τροφές που ερεθίζουν τον λαιμό, ερεθίζουν και το στομάχι. Μαριναρισμένα τρόφιμα, όσα περιέχουν ξίδι ή / και αλάτι επιδεινώνουν τον πονόλαιμο.