Αγίου Νικολάου εορτολόγιο: Γιορτάζει σήμερα 6 Δεκεμβρίου ο προστάτης του Ναυτικού


Στις 6 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου, τον άγιο του τρίτου αιώνα που έγινε έμπνευση για τον σύγχρονο Άγιο Βασίλη και είναι προστάτης των ναυτικών. Ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός ότι πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και έδινε τα χρήματά του στους φτωχούς. Μεγαλωμένος ως ευσεβής Χριστιανός, ο Άγιος Νικόλαος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία των ασθενών και των παθόντων. Θρυλικές ιστορίες για τον Άγιο Νικόλαο γίνονται αργότερα μέρος της έμπνευσης για τον σύγχρονο Άγιο Βασίλη. Για παράδειγμα, κατά τον τρίτο αιώνα, οι πιθανότητες γάμου μιας κόρης αυξήθηκαν όταν ο πατέρας της πρόσφερε μια μεγάλη προίκα στους υποψήφιους συζύγους. Ήταν ένας άνθρωπος με βαθιές χριστιανικές αρχές και γι’ αυτό η καλοσύνη του έγινε ευρέως γνωστή στον κόσμο.

Μια ιστορία λέει για έναν φτωχό πατέρα με τρεις κόρες, που δεν είχε προίκα να προσφέρει. Παραδοσιακά, οι οικογένειες άφηναν τα παπούτσια τους δίπλα στις φωτιές τη νύχτα για να στεγνώσουν. Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, ο Άγιος Νικόλαος παρείχε προίκα για κάθε κορίτσι. Ο θρύλος λέει ότι έκανε τον χρυσό να φαίνεται στα παπούτσια τους, καθώς τα παπούτσια στέγνωναν στη φωτιά. Ενώ η ημέρα του Αγίου Νικολάου δεν πρέπει να συγχέεται με τα Χριστούγεννα, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες. Οι παραδόσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση δώρων σε παπούτσια (ή κάλτσες) ή την ανταλλαγή μικρών δώρων. Μια άλλη παράδοση προτείνει να αφήνετε λιχουδιές για καλά αγόρια και κορίτσια. Ωστόσο, οι άτακτοι λαμβάνουν ένα κλαδάκι ή ένα κομμάτι κάρβουνο.

Ενδιαφέροντα γεγονότα που σχετίζονται με τον Άγιο Νικόλαο:

  • Είναι ο προστάτης άγιος πολλών αιτιών. Μερικές από τις αιτίες περιλαμβάνουν ναυτικούς, ταξιδιώτες, κληρικούς, παιδιά σχολικής ηλικίας και κλέφτες, για να αναφέρουμε μερικές.
  • Γεννήθηκε στο χωριό Πάταρα της Λυκίας, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της σημερινής Τουρκίας.
  • Ο τάφος του βρίσκεται στα Μύρα, και το νερό εκεί πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές δυνάμεις σχηματίστηκε στον τάφο του. Λέγεται Μάννα του Αγίου Νικολάου.
  • Η 6η Δεκεμβρίου είναι επίσης γνωστή ως η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που γιορτάζεται ευρέως στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ