Ο πρώτος Αξονικός Τομογράφος στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων


Το Naeotom Alpha αδειοδοτήθηκε για κλινική χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ ήδη εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 20 συστήματα, εξετάσθηκαν πάνω από 8.000 ασθενείς, κατατέθηκαν πάνω από 500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων.

Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το Naeotom Alpha, τον πρώτο Αξονικό Τομογράφο στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων εγκεκριμένο για κλινική χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η συμβατική αξονική τομογραφία έχει πλησιάσει τα τεχνικά όριά της: η ανάλυση έχει μικρά περιθώρια βελτίωσης και η δόση δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων όμως επιτρέπει δραστικές βελτιώσεις. Αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν αφενός την αύξηση της ανάλυσης και αφετέρου την  μείωση της δόσης ακτινοβολίας έως και 45% για σαρώσεις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης (Ultra High Resolution, UHR) συγκριτικά με τους συμβατικούς UHR αξονικούς τομογράφους. Αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με την συμβατική τεχνολογία ανιχνευτών. Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων παρέχει μεγαλύτερο όγκο διαγνωστικής πληροφορίας, δεδομένου ότι ανιχνεύει άμεσα κάθε φωτόνιο ακτίνας Χ και το επίπεδο ενέργειάς του αντί να το μετατρέπει πρώτα σε ορατό φως, όπως συμβαίνει με τη συμβατική απεικόνιση Αξονικής Τομογραφίας.

Συνδυαστικά, αυτές οι δυνατότητες  ανοίγουν νέους διαγνωστικούς ορίζοντες, όπως η υψηλής ταχύτητας και ποιότητας απεικόνιση του πνεύμονα ή η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης με εγγενείς φασματικές πληροφορίες – χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κρατά την αναπνοή του. Αυτές οι φασματικές πληροφορίες βοηθούν επίσης στον εντοπισμό στοιχείων εντός του ασθενή που μπορούν ακόμη και να αφαιρεθούν από την εικόνα εάν εμποδίζουν μια περιοχή διαγνωστικού ενδιαφέροντος. Αυτό βοηθά τους γιατρούς στην ταχεία αξιολόγηση και προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης έναρξης της θεραπείας. Μέσω της μείωσης της δόσης ακτινοβολίας, οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου  καρκίνου του πνεύμονα με χρήση Αξονικής Τομογραφίας, μπορούν να γίνουν διαθέσιμες για  περισσότερους ασθενείς. Η υψηλή ανάλυση αναδεικνύει ακόμη και μικρές ανατομικές δομές, δίνοντας την δυνατότητα λήψης κλινικών αποφάσεων σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης. Η τεχνική πολυπλοκότητα της απεικόνισης Αξονικής Τομογραφίας με μέτρηση φωτονίων δεν σημαίνει αυξημένη πολυπλοκότητα για τον χρήστη, χάρη στο myExam Companion της Siemens Healthineers. «Με περισσότερα από 15 χρόνια εργασίας και μελετών  πάνω στη μέτρηση φωτονίων CT και με αυτό το κλινικό όραμα ξεκινήσαμε στη Siemens Healthineers. Πάντα πιστεύαμε στην τεράστια κλινική αξία και εργαζόμασταν αδιάκοπα πάνω σε αυτήν μαζί με τους συνεργάτες μας», λέει ο Philipp Fischer, Επικεφαλής Αξονικής Τομογραφίας στη Siemens Healthineers. «Σήμερα, με την παρουσίαση του Naeotom Alpha, κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω φροντίδα των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών, δείχνοντας αποτελεσματικά, πράγματα που ήταν  αδύνατο να δει κανείς με την συμβατική τεχνολογία Αξονικής Τομογραφίας. Αυτό απαιτούσε μια ριζική επανεξέταση σχεδόν κάθε τεχνολογικής πτυχής της αξονικής τομογραφίας», συνεχίζει ο Fischer.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ