Ιταλία κορωνοϊός μέτρα: Από σήμερα έως 15 Ιανουαρίου εφαρμόζει νέα αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους


Η Ιταλία κάνει τη ζωή πιο άβολη για τους ανεμβολίαστους καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, αποκλείοντάς τους από εσωτερικά εστιατόρια, θέατρα και μουσεία για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και να ενθαρρύνει τους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο. Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, η ιταλική αστυνομία μπορεί να ελέγχει εάν τα εστιατόρια ή μπαρ διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο υγείας που πιστοποιεί ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό. Οι εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων που ελέγχουν την κατάσταση του πάσου υγείας των ανθρώπων θα ενημερωθούν και όσοι έχουν απλώς αρνητικό τεστ τις τελευταίες ημέρες για COVID-19 δεν θα επιτρέπεται πλέον να συμμετέχουν σε συναυλίες, ταινίες ή παραστάσεις.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων COVID-19 στην Ιταλία σημειώνει σταδιακή άνοδο τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ακόμη και πριν προκύψουν ανησυχίες σχετικά με τη νέα παραλλαγή Omicron. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση καθώς οι Ιταλοί προγραμματίζουν γιορτές και αποδράσεις για να περάσουν χρόνο με φίλους και οικογένεια. Τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια και οι εορταστικές συγκεντρώσεις περιορίστηκαν αυστηρά πέρυσι λόγω της απότομης αύξησης της μετάδοσης. Ενώ τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία κινούνται προς το να κάνουν τα εμβόλια υποχρεωτικά, η Ιταλία αντ ‘αυτού αυστηροποιεί τους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους την πιο ευχάριστη περίοδο του χρόνου — ενώ επιτρέπει σε αυτούς που εμβολιάζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους λίγο πολύ ως συνήθως.

Πώς είναι τα πράγματα στην Ιταλία σε σχέση με τους εμβολιασμούς;

Το ποσοστό εμβολιασμού της Ιταλίας είναι υψηλότερο από πολλούς από τους γείτονές της, στο 85% του επιλέξιμου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω και στο 77% του συνολικού πληθυσμού. Αλλά οι άνθρωποι στα 30, 40 και 50 τους έχουν αποδειχθεί οι πιο απρόθυμοι να εμβολιαστούν, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια να μην έχουν λάβει ακόμη τις πρώτες τους δόσεις. Είναι επίσης η ίδια ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον ιό, σύμφωνα με τον Silvio Brusaferro, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας. Επίσης, από τη Δευτέραόλοιπρέπει να έχουν δελτίο υγείας για να έχουν πρόσβαση στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να διαμείνουν σε ξενοδοχεία — το οποίο μπορεί να αποκτηθεί και με αρνητικό πρόσφατο τεστ. Στο Μιλάνο, ο νομάρχης είπε ότι οι υγειονομικές κάρτες θα ελεγχθούν πριν επιτραπεί στους ανθρώπους να μπουν στο μετρό ή στα λεωφορεία.  Καθώς η περίοδος των εορταστικών αγορών ενισχύεται, πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και του Μιλάνου, έχουν παραγγείλει μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι οι εμβολιασμοί, μαζί με τη συνετή δημόσια συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας σε πλήθη, είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπέδων μόλυνσης καθώς ο χειμερινός καιρός ωθεί περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αποδίδουν το σχετικά υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης της Ιταλίας ως έναν από τους λόγους που η καμπύλη μόλυνσης δεν είναι τόσο απότομη όσο τον περασμένο χειμώνα, όταν επιβλήθηκαν μεγάλοι περιορισμοί με την εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα. “Είναι σαφές ότι μετά από δύο χρόνια της πανδημίας, δεν μπορούμε εύκολα να κλείσουμε τα σχολεία για σωματικές τάξεις και να κλείσουμε την οικονομική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Τζιάνι Ρέζα, διευθυντής πρόληψης του υπουργείου Υγείας. “Ως εκ τούτου, μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τη διάδοση του ιού με μέτρα που είναι βιώσιμα και με τη σωστή χρήση του δελτίου υγείας. Τότε το μεγάλο στοίχημα είναι στους εμβολιασμούς”, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ