Αθλητισμός: 5 Συμβουλές άσκησης εάν έχετε αυτοάνοσο νόσημα [vid]

Χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες, υπερβολική κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, αδυναμία, ναυτία, πονοκέφαλος, κατάθλιψη – όλα αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν ζείτε με αυτοάνοσο νόσημα. Οι αυτοάνοσες νόσοι προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο έχει σκοπό να σας προστατεύσει από ασθένειες και λοιμώξεις, επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα σαν να εισβάλλουν ιοί ή βακτήρια. Στα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνονται η αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η νόσος του Graves, ο λύκος, το σύνδρομο Sjögren και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ορισμένες άλλες ασθένειες που επηρεάζουν συνήθως τις γυναίκες, όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (αν και δεν ταξινομούνται ως αυτοάνοσες) έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως κόπωση και χρόνιο πόνο. Πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοση νόσο περνούν από περιόδους χωρίς συμπτώματα και στη συνέχεια εμφανίζουν ξαφνική έξαρση των συμπτωμάτων τους. Συχνά το άγχος συμβάλλει σε μια επερχόμενη περίοδο έξαρσης.

Τούτων λεχθέντων, για πολλά άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, η μέτρια, χαμηλής έντασης άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποφέρουν τεράστιο όφελος για την ποιότητα της ζωής τους. Ειδικότερα, η άσκηση ενισχύει τη σωματική σας ενέργεια. Η παραγωγή ενδορφινών είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους που επίσης συχνά συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές άσκησης όταν έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια

  • Πηγαίνετε με τον δικό σας ρυθμό, υπολογίστε τι λειτουργεί για εσάς. Η εμπειρία των συμπτωμάτων της αυτοάνοσης νόσου δεν είναι η ίδια. Ξεκινήστε σιγά σιγά με τις προπονήσεις σας και προχωρήστε σταδιακά. Κάποιες μέρες θα είναι πιο δύσκολες από άλλες, προσαρμόστε ανάλογα την προπόνησή σας. Αν χάσετε μια μέρα εξαιτίας μιας έξαρσης, μην ανησυχείτε, απλώς φροντίστε να επιστρέψετε στο γυμναστήριο το συντομότερο δυνατό.
  • Να έχετε καλά συστήματα υποστήριξης. Μιλήστε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα σχέδιά σας να αθληθείτε και αναζητηστε συστάσεις από τους ειδικούς. Κλείστε ένα ραντεβού στο γυμναστήριό σας για να κάνετε μια αξιολόγηση της φυσικής σας κατάστασης με έναν προσωπικό γυμναστή/στρια. Ζητήστε να σας δημιουργήσουν ένα πλάνο προπόνησης που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας και να σας βοηθά να εκπληρώσετε τους στόχους που έχετε θέσει. Μπορεί επίσης να σας φανεί διασκεδαστικό και κινητήρια δύναμη να έχετε έναν φίλο στις προπονήσεις σας, εκτός από τον/την προπονητή/τρια σας.

 

  • Επιλέξατε ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης. Οι δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου είναι πιο εύκολες στις αρθρώσεις, την πλάτη και τα γόνατά σας. Σκεφτείτε ασκήσεις όπως το περπάτημα στον διάδρομο, η γιόγκα, το Pilates, η προπόνηση με βάρη, η κυκλική προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης και η κολύμβηση. Προσθέστε αερόβιες προπονήσεις που ταιριάζουν με τα επίπεδα δυνατοτήτων σας, όπως κωπηλασία, στάσιμο ποδήλατο ή ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο, ελλειπτικό και χορό.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου άσκησης, των δραστηριοτήτων που κάνατε και του τι φάγατε. Εάν αισθάνεστε υπερβολικά καταπονημένοι/ες ή όταν έχετε τη μεγαλύτερη/λιγότερη ποσότητα ενέργειας, λάβατε αυτά τα δεδομένα υπόψη και προσαρμόστε τη ρουτίνα σας ανάλογα.
  • Δώστε στο σώμα σας τα καύσιμα που χρειάζεται για να πετύχει – σκεφτείτε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Πολλές αυτοάνοσες νόσοι δημιουργούν φλεγμονή στο σώμα, η οποία οδηγεί σε πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καθώς και σε κόπωση. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να δείτε εάν υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας όσον αφορά τη φυσική κατάσταση.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here