Προειδοποιήσεις από Γκεοργκίεβα για τεχνολογική αποσύνδεση, εμπορικούς περιορισμούς και κλίμα


Στην προειδοποίηση πως θα πρέπει να αποφευχθεί η αποσύνδεση των τεχνολογικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας, καθώς θα εγκυμονούσε σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη, προχώρησε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στον ΟΟΣΑ.

Με χαρακτηριστικό τρόπο απηύθυνε έκκληση στους φορείς άσκησης πολιτικής να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» της ψηφιακής οικονομίας.

«Ο πλανήτης μπορεί να έρθει σύντομα αντιμέτωπος με ένα «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου», όπου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα υιοθετήσουν διαφορετικά τεχνολογικά στάνταρ», είπε, προσθέτοντας πως μια διχασμένη ψηφιακή οικονομία μπορεί να αναγκάσει τις πιο φτωχές χώρες να «διαλέξουν πλευρά» και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, περιορισμένη καινοτομία και υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στους κινδύνους που απειλούν τον ανταγωνισμό η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εστίασε στα εξής:

  • Στην τεχνολογική αποσύνδεση, ήτοι στους περιορισμούς εισαγωγών και εξαγωγών και στην μειωμένη συνεργασία στην επιστημονική έρευνα. «Αυτή η προσέγγιση θα άφηνε τους πάντες σε χειρότερη θέση—από τις οικονομικές υπερδυνάμεις μέχρι τις φτωχότερες χώρες», τόνισε. Όπως σημείωσε, τα παγκόσμια πρότυπα τεχνολογίας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, μειώνοντας τη διαλειτουργικότητα των εργαλείων στα οποία βασίζονται οι επιχειρήσεις. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της πως η στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας εντός των χωρών είναι απαραίτητη.
  • Στους εμπορικούς περιορισμούς. Όπως είπε αυτοί οδηγούν σε μεγαλύτερες πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σε λιγότερη καινοτομία και σε μειωμένες δυνατότητες ανάπτυξης. «Το 2019, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι οι δασμοί είτε που δημιουργήθηκαν είτε αυξήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαν μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,4%. Αυτοί οι περιορισμοί πριν από την πανδημία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ και συνεχίζουν να συγκρατούν την παγκόσμια παραγωγή», ανέφερε.
  • Στην κλιματική αλλαγή. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως οι χώρες όχι μόνο χρειάζεται να ενωθούν για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά πρέπει να εργαστούν σκληρά για να αποφύγουν ασύμμετρες ή ασυντόνιστες πολιτικές για το κλίμα. «Σκεφτείτε τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του άνθρακα μεταξύ των αγορών, οι οποίες θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό, επειδή ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν επαρκείς πολιτικές μετριασμού. Η «διαρροή άνθρακα» -όπου οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών σε μια χώρα οδηγούν την παραγωγή σε μετεγκατάσταση σε μια άλλη- θα μπορούσε να υπονομεύσει τα κίνητρα των χωρών να αυξήσουν τις τιμές τους άνθρακα», είπε. Τόνισε δε πως απαιτούνται πολιτικές που θα στέλνουν τα σωστά μηνύματα τιμών για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν υπονομεύουν τον ανταγωνισμό, το εμπόριο και τις επενδύσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ