Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (6/12) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Όπως είπε, το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το νέο στέλεχος έχει 50 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα στο ECDC, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και στους επόμενους μήνες περισσότερο από τις μισές διαγνώσεις θα οφείλονται στην Όμικρον. Η τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα:

  • πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός;
  • πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό;
  • πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Θα απαιτηθεί χρόνος για να δωθούν απαντήσεις, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

  • Ταχεία διασπορά της νέας μετάλλαξης, σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Γιοχάνεσμπουργκ. Μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα ανήλθαν από 3,5 χιλιάδες στις 8,5 χιλιάδες. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 εως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα.
  • Επίδραση του ιού στους μηχανισμούς ανοσίας. Ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος. Στους νοσήσαντες φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντσώματα δεν αδρανοποιούν τον ιο με την παραλλαγή. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να εξουδετερώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που διαθέτουμε, δηλαδή τα εβόλια και τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια με την εμφάνιση της Όμικρον είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ