Καθησυχάζει το ΔΝΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Στην εκτίμηση ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει ταχέως, χάρη στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πολιτική υποστήριξη προχωρεί το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την πορεία της ευρωζώνης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάσθηκε από την επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες.  

Αν και το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως το τέταρτο τρίμηνο 2021 φαίνεται πιο αδύναμο , λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και των περιορισμών στις μετακινήσεις σε αρκετές χώρες λόγω της μετάλλαξης όμικρον, ωστόσο αναφέρει πως οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του, που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, δεν θα απέχουν πολύ από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5% στη ζώνη του ευρώ το 2021 και 4,3% το 2022.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ η Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε μάλλον καθησυχαστική, προβλέποντας πως θα παραμείνει ασθενής, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Κατά την ίδια οι αυξήσεις στις τιμές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις επιδράσεις από τις χαμηλές τιμές ενέργειας του περασμένου έτους και πρόσκαιρες επιπτώσεις, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αντιστροφή της περικοπής του ΦΠΑ στη Γερμανία.

Όπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει το 2022 και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. «Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, ωστόσο, κλίνουν προς τα πάνω, καθώς οι πρόσκαιροι ί παράγοντες ενδέχεται να επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι επερχόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο συχνές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ανανεώσεις συμβάσεων τέθηκαν σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστούν στενή παρακολούθηση», είπε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών ενέργειας, «τα μέτρα πολιτικής για την προστασία των πιο ευάλωτων είναι σωστά». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως είναι σημαντικό να μην υπονομευτούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των «πράσινων στόχων» της ΕΕ και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here