Θεμιστοκλέους: Οι παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν και συνοδούς – Για ποιους συζητείται 4η δόση


Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε διευκρινίσεις για τη συμβολή των παιδιάτρων στην επιχείρηση εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού

Διευκρινίσεις για την επιχείρηση εμβολιασμου για τον κορονοϊό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και τον ρόλο των παιδιάτρων σε αυτή έδωσε το πρωί της Τρίτης ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αρχικά είπε ότι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών θα γίνονται και στα εμβολιαστικά κέντρα των ενηλίκων αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας στον ΑΝΤ1 πως «στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, στα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι παιδίατρος αυτός που θα κάνει το εμβόλιο στα παιδιά».

Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους δίνεται, παράλληλα, η ευχέρεια ο παιδίατρος κάθε οικογένειας να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο το εμβόλιο μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα διευκρινίζοντας ότι για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων «θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς ανακοινώνοντας ότι μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.

«Ραντεβού για τα παιδιά θα υπάρχουν πολλά, θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα», είπε ο ΓΓ του Υπ. Υγείας, λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να κλείσουν τα ραντεβού με τον ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, ο γιατρός θα πρέπει να φροντίσει για την καταχώριση των εμβολιασμών, ώστε να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε «έχουμε εικόνα και βλέπουμε που υπάρχουν καθυστερήσεις για την τρίτη δόση, επειδή δίνουμε προτεραιότητα για την πρώτη δόση. Σταδιακά θα απελευθερώσουμε μέχρι την Κυριακή περίπου 75.000 ραντεβού και αν κάποιος μπει στην πλατφόρμα, πχ. αύριο, μπορεί να βρει ραντεβού και για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δοκιμάζουν να ορίσουν ραντεβού σε εγγύτερες ημερομηνίες, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των αλλαγών για το ραντεβού εμβολιασμού.

Για την μείωση από 6 σε 3 μήνες της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση εμβολιασμού, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι αποτέλεσε απόφαση και σύσταση «της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των ειδικών, που εκτίμησαν και την μετάλλαξη Όμικρον η οποία δείχνει ότι είναι πιο μεταδοτική.

«Κανείς δεν συζητά για 4η δόση, εκτός από κατηγορίες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, που δυσκολεύονται να χτίσουν ανοσία. Γίνεται για αυτούς μια συζήτηση για να γίνει και τέταρτη δόση εμβολίου» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ